hamburger-icon

Kliker.info

Inkvizitor: Državni sekretar Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone “Međugorane” smatra sektom koja kamče novac od vjernika

Inkvizitor: Državni sekretar Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone “Međugorane” smatra sektom koja kamče novac od vjernika

16 Septembra
19:28 2006

Kardinal Tarcisio Bertone, kojega je papa Benedikt XVI. u majuimenovao novim državnim tajnikom Svete Stolice, preuzeo je dužnost od dosadašnjeg državnog tajnika kardinala Angela Sodana, koji je na toj funkciji proveo 15 godina, prenosi potrtal Iskon.
Papa je imenovao msgr. Domeniquea Mambertija za novog tajnika za odnose s drugim zemljama, tj. ministra vanjskih poslova.
Dosadašnjeg šefa vatikanske diplomacija Giovannija Lajola papa je postavio za predsjednika Papinskog povjerenstva za upravu Države Grada Vatikana i vatikanskoga guvernera. Do smjene na vatikanskom vrhu došlo je na svečanosti u papinskom ljetnikovcu u Castel Gandolfu pokraj Rima. Sedamdesetdvogodišnji Tarcisio Bertone bio je od 1995. do 2003. bliskim suradnikom Josepha Ratzingera, pošto je bio tajnikom Kongregacije za nauk vjere (bivše Inkvizicije), čiji je Ratzinger bio pročelnik. Papa Ivan Pavao II. postavio je 2003. Bertonea na čelo nadbiskupije u Genovi, a Benedikt XVI. vratio ga je u Rim. Bertone je, kao i prethodnik Sodano, rodom iz Pijemonta. Kardinal Bertone autor je vatikanskog dokumenta o Međugorju, za koje smatra da ima malo veze s vjerom. Za pobornike hercegovačkog ukazališta svojedobno je izjavio da su sekta i nazvao ih “međugoranima” koji kamče novac od vjernika. Dijeljenje letaka po crkvama u kojima se vjernike poziva na “novo ukazanje, 18. marta u uobičajeno vrijeme” svojedobno je proglasio pretjeranim fanatizmom, primijetivši da je teško vjerovati u ukazanje gdje se Gospa pojavljuje po prethodno zacrtanom programu, kao da je TV-emisija. Novi ministar vanjskih poslova, 54-godišnji Mamberti rođen je u Marakešu i ima veliko diplomatsko iskustvo, jer je bio nuncij u Alžiru, Čileu, Sudanu, Eritreji i drugim zemljama.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku