hamburger-icon

Kliker.info

“Inicijativa za Stolac” : Početak normalnog života je pobjeda nad HDZ-om, u čijim su rukama sve privilegije

“Inicijativa za Stolac” : Početak normalnog života je pobjeda nad HDZ-om, u čijim su rukama sve privilegije

15 Maja
06:46 2016

mladsto3Na lokalnim izborima u oktobru ove godine opozicija u Stocu izaći će sa zajedničkim kandidatom, naspram kandidata HDZ-a, političke partije koja ovim gradom vlada 26. godina. O tome smo razgovarali sa mladim aktivistima i predstavnicima “Inicijative za Stolac” Aidom Gabelom, Harisom Baljićem i Timurom Haračićem.

VIJESTI: Koji su ključni problemi sa kojima se mladi Stočani i Stočanke suočavaju?

GABELA: Mladi u Stocu, kao i u cijeloj našoj državi se suočavaju sa mnogobrojnim problemima, počevši od samog osnovnog i srednjoškolskog školovanja, gdje  u našem gradu i danas imamo slučaj „ Dvije škole pod jednim krovom“, gdje učenici bošnjačke nacionalnosti ulaze na „sporedni“ ulaz u školu. Apsurdno je da i nakon 20 godina poslijeratnog obrazovanja u Stocu imamo tako izraženu segregaciju učenika.

Tek poslije završetka školovanja nastupaju pravi problemi za mlade Stočane. Kako se zaposliti? Ključni problem mladih našeg grada. Možemo biti ponosni na veliki broj visokoobrazovanih mladih Stočana, koji su na svojim fakultetima imali zapažene rezultate, brojna priznanja, ali ni to nam ne pomaže pri zapošljavanju. Zaposlenost je veoma mala za stolačku omladinu bez obzira na nacionalnost, ali je mladima koji nisu Hrvati još teže odraditi recimo pripravnički staž jer naprimjer u Općini Stolac se na nivou godine primi preko 20 pripravnika Hrvata, a broj pripravnika koji nisu Hrvati ne prelazi 5.

U puno boljem položaju nisu ni mladi koji su Hrvati ali nisu članovi HDZ-a. U Stocu su privilegije strogo rezervisane za članove HDZ-a pa oni koji nisu uključeni u HDZ, nisu u boljoj situaciji, te veliki broj mladih koji imaju pasoše RH napušta Stolac, napušta BiH, te trbuhom za kruhom odlazi u Njemačku, Austriju, u potrazi za poslom i boljim životom. Međutim, kako smo mogli primijetiti u izjavama trenutnog načelnika našeg grada, to masovno iseljavanje omladine iz Stoca ne smatra ozbiljnim problemom, čak i podržava da se omladina na taj način „snalazi“.

VIJESTI: Šta je potrebno uraditi u lokalnoj zajednici da se stvari promijene? 

BALJIĆ: Da bi promijenili stanje u Stocu potrebno je cjelokupnu vladajuću strukturu iz korijena promijeniti. Prije svega potrebno je da se građani Stoca bez obzira na nacionalnost,trgnu i probude iz ove nametnute atmosfere koja u Stocu već dugi niz godina, da shvate da ovaj grad pripada svim građanima, a ne samo određenom, zatvorenom krugu ljudi. Mi mladi, uključeni u Inicijativu za Stolac smo željni promjena, željni smo da vratimo našem gradu sjaj koji je on imao prije rata, sjaj kojeg se mi ne sjećamo, ali smo čuli za njega iz nostalgičnih priča naših starijih. Tužno je da od prijeratnih mnogobrojnih firmi koje su zapošljavale veliki broj radnika, danas nijedana nije u funkciji.

VIJESTI.BA: Očekuje se da opozicija u Stocu ima jednog kandidata naspram Boškovića iz HDZ BiH, vjerujete li u uspjeh?

HARAČIĆ: Da, sigurno je da će opozicija imati jednog kandidata za načelnika. To će biti osoba koja je spremna na sve poslove koje se tiču promjena u Stocu, a sigurno će ih biti mnogo, ali takoder koja će biti spremna i da snosi odgovornost u slučaju da ne opravda povjerenje građana koji su ga izabrali. Da li vjerujemo u uspjeh? Naravno da vjerujemo i to naše vjerovanje je opravdano sa brojem očekivanih glasova kojima raspolažemo, jer ne oslanjamo se na vjerovanje nego se oslanjamo na naš trud i akcije svih aktivista Inicijative za Stolac koji već duži vremenski period rade u cilju postizanja našeg cilja.

VIJESTI.BA: Šta bi značila za vas ta promjena? 

BALJIĆ: Ova promjena za nas bi značila početak jednog „normalnog“ života, života u kome se čovjek ne uzima zdravo za gotovo. Naš prelijepi grad ne bi bio grad „slučaj“. To bi bio grad u kome vlada suživot i tolerancija. To bi bio grad u kome će poduzetnici koji žele u Stocu otvoriti firme biti dočekivani otvorenih vrata za sva ulagana, a ne kako je dosadašnja praksa bila da se ti ljudi zbog brojnih prepreka koje im trenutni načelnik postavlja, vraćaju. To bi bio grad koji će razvijati turizam, jer ima veliki potencijal za to, obzirom na kulturno-historijske spomenike i sve prirodne ljepote koje posjeduje. To će biti grad koji će zadržati svoje građene. To će biti grad zadovoljnih građana.

VIJESTI: Koje su vaše aktivnosti na terenu na mobilizaciji glasača? 

GABELA: Sve aktivnosti Inicijative za stolac obavljaju volonteri, mladi Stočani željni promjena. Inicijativa Stolac broji veliki broj aktivista koji su raspoređeni u timove. Imamo Tim 1 koji se sastoji od 3 člana, i koji su počeli raditi od samog formiranja Inicijative. Porastom aktivnosti koje smo morali izvršavati aktivisti su nam se počeli javljati u želji da pomognu i budu dio Incijative. Imamo tim koji radi sa našom dijasporom, te ih kontaktira i pomaže u registraciji za glasanje van BiH. Od samog početka djelovanja Inicijative za Stolac osposobljena je kancelarija koja je svaki dan otvorena za sve koji se interesuju za naš rad i za sve koji imaju prijedloge ili pak kritike za naše aktivnosti.

VIJESTI: Koliko je dijaspora zainteresovana i da li se registruju za glasanje putem pošte, gdje je najviše Stočana u svijetu?

HARAČIĆ: Naša dijaspora je oduševljena zajedništvom kojim Inicijativa za Stolac djeluje. Ovo je prvi put da svi djelujemo zajedno kao jedno, i sve stranke su se izdigle iznad uskostranačkih politika i interesa a sve radi višeg cilja koji se zove bolji Stolac i bolji život za sve Stočane. Stolačka dijaspora, vidjevši naš trud, volju i iskrenost naših postupaka i aktivnosti ukazuje nam puno povjerenje. Registracija birača za glasanje putem pošte ide svojim tokom i zasad nismo nezadovoljni, mada uvijek može i treba bolje. Ovim putem zahvaljujemo našim Stočanima u dijaspori koji su pokazali interes za poboljšanje prilika u Stocu.

Nihad Hebibović (Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku