hamburger-icon

Kliker.info

Inicijativa za evropsku stabilnost predlaže14. poteza : BiH za godinu dana može biti globalno ekonomsko čudo!

Inicijativa za evropsku stabilnost predlaže14. poteza : BiH za godinu dana može biti globalno ekonomsko čudo!

28 Marta
12:16 2015

Predsjednistvo33.333Mladenu Ivaniću, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, članovim Predsjedništva BiH, utjecajni istraživački institut Inicijativa za europsku stabilnost (ESI) poslao je prije devet dana pismo i dokument pod nazivom ‘Bosnia as Wunderkind of Doing Business’, a hoće li završiti negdje u njihovim ladicama, tek će se vidjeti. U dokumentu se kaže i dokazuje da BiH ‘iz 14 poteza može postati globalno ekonomsko čudo’.

Analiza i preporuke

Prema svim analizama Svjetske banke, BiH je od 189 država svijeta rangirana na 107. mjestu po lakoći poslovanja i ocjenjuje se kao najgore mjesto u Europi za biznis. Na toj listi, čak je i Ukrajina u kojoj je rat plasirana bolje od naše zemlje. Međutim, analitičari i stručnjaci Inicijative za europsku stabilnost (ESI) tvrde da je preokret moguć, pogotovo nakon što je EU promijenio odnos prema BiH dajući prednost ekonomskim reformama. Usvajanje izjave o opredijeljenosti BiH za reforme prilika je koja se ne smije propustiti.

– Bosna i Hercegovina u roku od jedne godine može dostići bolju rangiranost od balkanskog prosjeka, a u sljedećih godinu dana prestići prosjek Europske unije. Ne obećavamo da će u roku od jedne godine to dovesti do rasta zapošljavanja i investicija, ali je to zasigurno vrijeme u kojem se mogu dogoditi iznenađujuće dobre stvari iz Bosne i Hercegovine – kaže se u dokumentu Inicijative za europsku stabilnost čije savjete i preporuke redovito traže i uvažavaju kreatori politike diljem regije.

Čuđenje zbog tvrdnje da BiH u godinu dana može postati ‘globalno ekonomsko čudo’, stručnjaci ESI-ja ne priznaju i eliminiraju svojim konkretnim prijedlozima čija realizacija osigurava da BiH bude ‘wunderkind’ poslovanja. Prvi od 14 reformskih poteza koji se preporučuje jest ‘oslobađanje najmanje jednog od 15 postupaka koji su sada potrebni za izgradnju poslovne zgrade kako bi se cijeli proces, iznimno kompliciran za investitore, skratio’.

U analizi se inzistira na uspostavi jedinstvenog ekonomskog prostora s istim uvjetima kako bi se biznisu osiguralo da ‘lakše i ravnopravno diše u svakom dijelu države’.Među potezima koji se preporučuju, dosta njih se odnosi na Federaciju čija vlast  mora potpuno drukčije postaviti sve što se tiče biznisa i ekonomije. Pored ostalog,  federalnoj Vladi se savjetuje da značajno smanji ili ukine naknade koje plaćaju tvrtke, poput onih za korištenje cesta, uličnu rasvjetu i uopće za komunalnu infrastrukturu, uključujući i pojednostavljenje procedure za dobivanje priključka za struju.

Komplicirano plaćanje poreza

Vladi Federacije se predlaže i da promijeni način plaćanja turističke naknade tako što bi je tvrtke umjesto svakog mjeseca plaćale jednom godišnje, ali u puno manjem iznosu od sadašnjeg. U dokumentu se posebno ukazuje na nepotrebno kompliciranu proceduru plaćanja poreza. Analitičari Inicijative za europsku stabilnost precizno su izračunali da se sada godišnje u BiH potroši čak 407 sati na pripremu, vođenje evidencije i plaćanje triju vrsta poreza, što je za tvrtke i gospodarstvenike bacanje vremena.

Također, analiza pokazuje da se u Federaciji pod hitno mora radikalno skratiti kompletna procedura za registriranje tvrtki i uopće poslovanja i to ‘s 11 na pet koraka’.Analitičari ESI-ja savjetuju Vijeću ministara, entitetskim vladama i Vladi Brčko Distrikta, koji će zajedno konkretizirati usvojenu izjavu o opredijeljenosti BiH za reforme, da novim zakonskim rješenjima olakšaju gospodarstvenicima pristup kreditima, zaštite investitore, smanje troškove javnih bilježnika za ugovore o prodaji i ugovore o kupnji imovine potrebne za poslovanje.

– Bh. vlasti moraju bez odgađanja predati zahtjev za kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji jer bi to otvorilo vrata za istinske reforme. Suštinski problemi BiH su socijalni i ekonomski, a glavne teme u državi nametnute su od skupina koje su na sceni desetljećima i to samo dodatno odbija investitore – stav je Geralda Knausa, predsjednika ESI-ja, koji je nedavno priopćio, uz poruku vlastima i građanima:
– Inicijativa Berlina i Londona je skroman korak u dobrom smjeru.

Europska unija i BiH su već protraćile najvrjednije što postoji u politici – vrijeme. Ne oslanjajte se na EU i ono što će stranci uraditi. Vi trebate djelovati. Podnesite aplikaciju za kandidatski status u EU-u i počinite rješavati stvarne probleme. Ako se izgubi još godina dana u glupim debatama, cijena koju ćete platiti bit će ogromna.

M.Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku