hamburger-icon

Kliker.info

Informacije Wall Street Journala zabrinule Trumpa : Istraga se širi, specijalni tužilac Mueller sazvao veliku porotu

Informacije Wall Street Journala zabrinule Trumpa : Istraga se širi, specijalni tužilac Mueller sazvao veliku porotu

04 Avgusta
05:29 2017

Specijalni tužilac Robert Mueller sazvao je veliku porotu, što znači da se njegova istraga ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. proširuje, prenosi dnevnik “The Wall Street Journal”.

Istražitelji i tužioci koriste veliku porotu da bi ispitali dokaze, saslušali svjedoke i izdavali obavezujuće naloge kako bi zaključili da li je počinjeno krivično dijelo. To je ozbiljan korak u svakoj istrazi. “The ccc” prenosi da je komisija nedavno počela sa radom, koji će se vjerovatno nastaviti mjesecima.

Mueller  sa svojim pravničkim timom razmatra da li je postojao dosluh između Rusije i Trumpovog predizbornog štaba.

Novinska agencija “Reuters” prenosi da je velika porota već izdala obavezujuće naloge u vezi sa sastankom ruske advokatice sa Donaldom Trumpom Mlađim i drugim visokim zvaničnicima iz Trumpove kampanje.

Prema izvještajima, mlađi Trump je oduševljeno prihvatio ideju sastanka kada mu je advokatica, preko posrednika, poručila da ima inkriminišuće dokaze protiv demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary  Clinton.

Predsjednik Donald Trump dovodi u pitanje da li su Rusi pokušali da se umiješaju u izbore uprkos obavještajnim izvještajima da je Kremlj pokušao da manipuliše izborima u Trumpovu korist.

Trump je dosljedno odbacivao svaku ideju o dosluhu. On je Muellerovu  istragu nazvao “lovom na vještice”, a prema nekim izvještajima iz Washingtona  predsjednik će možda pokušati da otpusti specijalnog tužioca.

Moć obavezujućeg naloga

Sada kada velika porota navodno zasjeda, mogla bi da izda obavezujući nalog da joj se dostave finansijski podaci Trumpove porodice. Predsjednik je upozorio Muellera da se drži podalje od njegovih finansija.

Muellerova  kancelarija nije komentarisala izveštaj “Wall Street Journala”.

Trumpov specijalni pravni savetnik Ty Cobb  je rekao je da nije upoznat sa istragom velike porote, ali da je “Bijela kuća spremna da u potpunosti sarađuje sa gospodinom Muellerom  i podržava sve što će brže dovesti do zaključka njegovog rada”.

Mueller ,  bivši direktor FBI-a, preuzeo je istragu Rusije pošto je Trump otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeya   u maju, kada je Komey , po svemu sudeći, odbio Trumpov zahtjev da odustane od istrage.

Prijedlog zakona o zaštiti specijalnog tužioca

Dvojica američkih senatora u četvrtak su predstavila prijjedlog zakona kojim bi se otežalo otpuštanje specijalnog tužioca. Prijedlogom demokrate Chris Coonsa  i republikanca Thoma  Tillisa ozakonio bi se princip da predsjednik može da istražitelja otpusti samo zbog kršenja zakona, konflikta interesa, teške bolesti ili drugog dobrog razloga.

Tročlana komisija bi razmatrala da li je otpuštanje tužioca opravdano. Taj zakonski prijedlog je, po svemu sudeći, pokušaj da se Mueller zaštiti od potencijalnog Trampovog pokušaja da ga otpusti.

Međutim, neki analitičari navode da ukoliko predsjednik želi da otpusti Muellera , predloženi zakon bi mogao da ga navede da to učini prije nego što Senat dobije priliku da glasa o novom zakonu.

Zakon bi se retroaktivno odnosio na period do 17. maja 2017, dan kada je Muellera  zamjenik sekretara za pravosuđe Rod Rosenstein postavio da istražuje navode o ruskom miješanju u izbore 2016. i mogućim vezama Rusije i Trumpovog izbornog štaba.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku