hamburger-icon

Kliker.info

Inflacija predsjedničkih kandidata : Broj predsjedničkih kandidata kod Bošnjaka duplo veći od broja srpskih i hrvatskih kandidata zajedno!

Inflacija predsjedničkih kandidata : Broj predsjedničkih kandidata kod Bošnjaka duplo veći od broja srpskih i hrvatskih kandidata zajedno!

24 Jula
16:08 2017

Ja sam čitao biografiju Abrahama Lincolna i on je bio osam puta kandidat za predsjednika, a ja sam jednom, dakle imam još sedam puta“, izjavio je jučer Mustafa Cerić, upitan hoće li se ponovo kandidirati za funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Osim Cerića, koji nije izvukao nikakvu pouku s proteklih izbora kada je osvojio zanemarljiv broj glasova, čak deset puta manje od prvoplasiranog kandidata, svoju treću kandidaturu zaredom najavio je i lider SBB-a, Fahrudin Radončić.

Kandidaturu je najavio i bivši SDA-ov zastupnik, odnedavno lider parlamentarnog kluba Nezavisnih zastupnika, Senad Šepić, koji je za jesen najavio osnivanje nove političke stranke.

Po prvi put, poput Šepića, kandidirat će se i Amer Jerlagić, lider Stranke za BiH koji je nakon odlaska neprikosnovenog lidera i osnivača Stranke Harisa Silajdžića uspio konsolidirati stranačke redove pa je na proteklim lokalnim izborima ova stranka ostvarila čak i nešto bolje rezultate nego četiri godine ranije.

Mada nije zvanično objavljeno, u političkim kuloarima se šuška da će se ponovo kandidirati i Emir Suljagić, koji se na proteklim izborima za ovu funkciju nadmetao u dresu Demokratske fronte Željka Komšića. Suljagić je član rukovodstva Građanskog saveza, stranke koju je osnovao sa Reufom Bajrovićem, također bivšim članom DF-a.

Ne treba uopće sumnjati da će se ponovo kandidirati i Sefer Halilović, koji je to redvno činio na svakim izborima otkako je skinuo vojnu uniformu i odlučio se na politički angažman.

Naravno, kandidata će imati i vodeća bošnjačka stranka, SDA, koja je od uspostave parlamentarne demokratije samo jednom izgubila predsjedničke izbore. Bilo je to 2012. godine, kada je tadašnjeg lidera Sulejmana Tihića ubjedljivo pobijedio lider SBiH Haris Silajdžić.

Ostaje zagonetka kakvu će strategiju izabrati blok lijevih partija, prije svega SDP i DF, koji mora riješiti dvije dileme: hoće li ići sa zajedničkim kandidatom i hoće li se nadmetati za funkciju bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

U slučaju da se SDP odluči kandidirati bošnjačkog člana Predsjendištva BiH, najveće izglede ima Denis Bećirović, aktuelni zastupnik u Parlamentu BiH, a u slučaju da se opredijele za hrvatskog kandidata, velike izglede ima Željko Komšić, kao zajednički kandidat SDP-a i DF-a.

Podsjećamo, na predsjedničkim izborima 2014. godine bilo je deset bošnjačkih kandidata za funkciju člana Predsjedništva BiH (Sefer Halilović, Fahrudin Radončić, Džebrail Bajramović, Mustafa Cerić, Bakir Hadžiomerović, Bakir Izetbegović, Emir Suljagić, Adil Žigić, Mirsad Kebo, Halil Tuzlić) a kako sada stvari stoje, na narednim izborima 2018. godine, broj kandidata mogao bi se još i povećati.

S druge strane, gotovo je izvjesno da će se za funkciju hrvatskog i srpskog člana Predsjedništva BiH natjecati maksimalno po dva kandidata.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku