hamburger-icon

Kliker.info

Infarkt kao sudbina : Mostar prvi u Evropi po broju naprasno umrlih

Infarkt kao sudbina : Mostar prvi u Evropi po broju naprasno umrlih

01 Februara
08:36 2010

Naprasna smrt, po definiciji Evropskog udruženja kardiologa (ESC), oblik koronarne bolesti ili infarkta srca, prema istraživanjima najboljih bh. kardiologa na čelu sa prim. doc. dr. Emirom Fazlibegovićem, iz godine u godinu sve više uzima maha.

Uzroci nastanka                            Zanimljivo je da se po broju osoba koje su naprasno umrle, od svih gradova u Evropi, Mostar nalazi na samom vrhu! Dr. Fazlibegović sa Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, koji ispred Udruženja kardiologa BiH vodi Radnu grupu za naprasnu smrt, u razgovoru za naš list objašnjava zašto se grad na Neretvi nalazi na prvom mjestu.- Moram da kažem da ova oblast još nije do kraja istražena i mi se intenzivno bavimo uzrocima njenog nastanka. Prije svega, tumačimo je socio-ekonomskim faktorima, a zatim pokazateljima kao što su nesređena politička situacija, nezaposlenost, mentalitet ljudi. Mostarci su, naime, prilično sekirljive naravi. Jasno, ne mogu samo ovi navedeni faktori predstavljati uzroke. Tu su još i rizične grupe pacijenata sa porodičnom predispozicijom, kao i dodatni faktori rizika, poput krvnog pritiska, šećerne bolesti, masnoće, tjelesne težine. Sve to doprinosi oboljenju od koronarne bolesti – kaže dr. Fazlibegović.Istraživanja i statistike slučajeva naprasne smrti za 2009. godinu će, kako navodi, biti objavljeni u maju na Petom kongresu kardiologa BiH. S obzirom na to da je u 2008. u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bilo 842, od čega samo u Mostaru čak 489 slučajeva naprasne smrti, dr. Fazlibegović smatra da su te brojke lani umnogome porasle. Naime, u najvećem hercegovačkom gradu više od 60 posto od ukupnog mortaliteta je prouzrokovano koronarnim bolestima.

Krvne žile                                          Naprasna smrt može nastupiti tokom spavanja, iz čista mira, kada ste u nekom stresu ili u nekom aktivnom radu, tokom nekog napora. Bez obzira da li neko, ko je umro od te bolesti, naizgled zdravo izgledao, on je imao bolesne koronarne krvne žile u više od 90 posto slučajeva, koje su se začepile i izazvale infarkt srca s poremećajem ritma – objašnjava dr. Fazlibegović.

Blagovremeno vaditi nalaze          Na upit da li se naprasna smrt može preduprijediti, dr. Fazlibegović navodi da su šanse za preživljavanje bolje ukoliko se pristupi blagovremenom određivanju stepena rizika putem vađenja laboratorijskih nalaza, snimanja EKG-a, ultrazvuka srca, testova opterećenja kako bi se utvrdile rizične grupe. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku