hamburger-icon

Kliker.info

“Independent” upozorava : Erdoan pred porazom, mogao bi poslati vojsku u Siriju

“Independent” upozorava : Erdoan pred porazom, mogao bi poslati vojsku u Siriju

01 Februara
06:56 2016

Erdogan5Rat u Siriji ulazi u odlučujuću fazu: vladine snage pobjeđuju opoziciju koju podržavaju Saudijska Arabija, Katar i Turska. Ankara je nezadovoljna neuspjehom svojih planova i može se odlučiti na vojnu intervenciju, upozorava “Independent”.

Turska može otići daleko u odbrani svog uticaja na događaje u Siriji.

“Razvoj događaja u narednim mjesecima vjerovatno će odrediti ko će biti pobjednik, ako će izgubiti u regionu. Vladine snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada napreduju na nekoliko frontova pod zaštitom ruske avijacije. Petogodišnja kampanja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana za obaranje Asada uz pomoć oružane opozicije, izgleda, bliži se porazu”, navodi se u tekstu.

Posljednje godine sirijski Kurdi i njihovi odredi narodne samoodbrane izvode efikasnu vojnu operaciju protiv terorista Islamske države. Za to vrijeme Kurdi su uspjeli da stave pod svoju kontrolu polovinu teritorije na granici između Sirije i Turske i prekinu liniju snabdijevanja terorista. Kurdi su napredovali u svim pravcima, zatvarajući sjeverni dio Sirije od Turske na dijelu između Tigra i Eufrata. Ipak, Ankara je već odredila “crvenu liniju” i izjavila da neće dozvoliti jedinicama da pređu na zapadnu obalu Eufrata.

Jedan od lidera sirijskih Kurda Omar Šejmus, koji trenutno živi u Evropi, pozvao je Kurde da ne precjenjuju sopstvene snage i sjete se da je Erdoan nepredvidiv, piše list.

Turska bi mogla da prihvati neuspjeh svoje kampanje kao svršenu stvar i prizna da joj je veoma teško da opravda boravak svoje vojske na sjeveru Sirije zbog protesta Rusije i SAD. Ipak, ako Ankara prihvati to kao poniženje, mogla bi se odlučiti na vojnu operaciju, smatra “Independent”.

“Ako lider (Turske) ne bi bio Erdoan, rekao bih da se Turci ne bi vojno miješali (na sjeveru Sirije), ali pošto je na vlasti on, mislim da će to uraditi”, izjavio je francuski ekspert za međunarodne odnose Žerar Šalijand.

Erdoan ima reputaciju lidera koji “povećava svoj ulog”. Direktno vojno miješanje u Siriji bi bilo rizično, ali po mišljenju Šalijanda, Erdoan je potpuno sposoban na to, i čak ni Rusija ga ne može zaustaviti. Pri tome, neki lideri Kurda smatraju da bi turski predsjednik ušao u Siriju kada je bio oboren ruski avion Su-24, da je to poželio, piše “Independent”.

Dok u sirijskom ratu pobjeđuje vojska Asada uz podršku Rusije, Irana i Libana, trojka sunitskih država – Saudijska Arabija, Katar i Turska, gubi. Turska je posljednja regionalna sila koja može da promijeni tok događaja otvorenom vojnom intervencijom. Međutim, sirijsku krizu stvarno mogu riješiti samo Rusija i SAD, naglašava list.

(Kliker.info-Sputnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku