hamburger-icon

Kliker.info

Incident u Zvorniku: Pokušaj pokrštavanja bošnjačke djece!

Incident u Zvorniku: Pokušaj pokrštavanja bošnjačke djece!

05 Septembra
07:15 2006

– Uopće se nije vodilo računa o tome da skupu prisustvuje oko 100 učenika i roditelja bošnjačke nacionalnosti. Ovo nije ništa drugo nego pokušaj pokrštavanja – kaže zvornički imam i predsjednik "Preporoda" Mustafa ef. Muharemović.


S druge strane, za direktoricu OŠ "Sveti Sava" Milicu Bogičević nema ništa sporno.

– Već 15 godina (od 1992.) imamo tradiciju da na ovakav način učenicima poželimo sretan početak školske godine. Oni koji nisu željeli nisu morali ni prisustvovati tom činu. Iskreno sam očekivala da će se i efendija jučer pojaviti – kazala je Bogičević.
Prema njenim riječima, molitvom sveštenika niko nije imao razloga da bude uvrijeđen.
Efendija Muharemović kaže kako je on kulturan i da na događaje ne dolazi nepozvan.

U reakciji bošnjačkih institucija i udruženja navodi se da škola nije mjesto za obavljanje bilo kakvih vjerskih obreda, osim na časovima vjeronauke.
– Od nadležnih organa tražimo da sankcioniraju odgovorne za ovaj eksces – kaže se u saopćenju.

(Dnevni avaz)

Relativiziranje događaja


– IZBiH niko nije uputio poziv i žalosno je da direktorica na takav način pokušava relativizirati ono što se dogodilo. Zar ona stvarno misli da službenik IZ treba doći u školu koja se još zove "Sveti Sava" i s pravoslavnim sveštenikom "poželjeti djeci sretan početak škole" – kaže ef. Muharemović.

Reagiranje IZ BiH, SDA Zvornik i "Preporoda"

Medžlis Islamske zajednice Zvornik, Stranka demokratske akcije Zvornik, Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Zvornik i nekoliko udruženja Bošnjaka s područja ove općine uputili su danas oštar  prosvjed protiv obavljanja vjerskog obreda na početku nove školske godine u Zvorniku. Kako je priopćeno, u OŠ "Sveti Sava" u Zvorniku učenike je danas povodom prvog dana nove školske godine dočekala direktorica Milica Bogićević, te im poželjela sretan početak školske godine. Nakon njenog obraćanja je uslijedio vjerski obred koji je predvodio vjerski službenik Srpske pravoslavne crkve ne vodeći računa da je skupu prisustvovalo oko 100 učenika i roditelja Bošnjaka. – Vjera je svačije legalno i legitimno pravo, ali se ona ne može ispoljavati i provoditi u javnim institucijama, kršeći prava drugih i drugačijih, kaže se u priopćenju. Potpisnici ovog priopćenja od nadležnih institucija traže da odmah preispitaju događaj i sankcioniraju odgovorne kako se ne bi dešavali slični ekscesi.

(Fena)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku