hamburger-icon

Kliker.info

Incident u skupštini KS : Fizički nasrtaj na Peđu Kojovića usred sjednice (Video)

Incident u skupštini KS : Fizički nasrtaj na Peđu Kojovića usred sjednice (Video)

28 Juna
16:15 2016

incident3Nakon što je zbog fizičkog napada  na zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, Predraga Kojovića prekinuto zasjedanje kantonalnog parlamenta, napadnuti zastupnik je poručio kako “sila nije prošla i neće proći, ne u Sarajevu”.Kojovića je napao Rasim Smajić, zastupnik Bosanske stranke (BOSS).

Do incidenta je došlo nakon što je Smajića isprovociralo pitanje Kojovićeve stranačke kolegice Sabine Ćudić, koja je pitala zbog čega Smajić nepravilno parkira svoj automobil u jednoj ulici u sarajevskom naselju Čengić Vila, prenijeli su sarajevski mediji.

Zbog takvog parkiranja i navodnog korištenja privilegija kako bi se uzurpirao parking prostor, po njenim riječima, dogodile su se i dvije prometne nesreće. Navela je kako Smajić “ima dozvolu za parkiranje gdje god hoće i bahato se ponaša time ugrožavajući pješake”.

Potom je, javljaju mediji, Smajić počeo prijetiti, vrijeđati i psovati Ćudić, na šta je reagirao Kojović.

Smajić je Kojovića uhvatio za rame i gurnuo ga na pod.

Uslijedila je gužva, ali su teži incident spriječili drugi zastupnici i članovi kantonalne Vlade te su razdvojili dvojicu sukobljenih zastupnika, nakon čega je sjednica prekinuta.

Kojović: Sila neće proći

“Naša stranka već dvije godine govori o neopravdanim privilegijama koje uživaju predstavnici vlasti. U skladu s tim, zastupnica Sabina Ćudić danas je problematizirala pitanje parking privilegija zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koje direktno utiču na život i zdravlje građana. Tome u prilog, ponudila je dokumentovani primjer zastupnika Smajića koji svojim vozilom uzurpira sigurnost građana. U izlaganju je spomenula i problem majki sa bebama koje su posebno molile zastupnika Smajića da pomjero vozili na šta im on kontinuirano odgovara da kao zastupnik može raditi šta želi”, upozorio je Kojović u kasnije poslanom priopćenju.

Dodao je i kako je “zastupnik Smajić uputio niz gnusnih prijetnji zastupnici Ćudić, te joj više puta naglasio da poruči majkama iz ove ulice šta će uraditi njima i njihovoj djeci”.

“Riječi koje je koristio su u toj mjeri gnusne da mi je zaista nemoguće izgovoriti ih. Pozivajući se na poslaničku intervenciju zatražio sam da verbalne prijetnje upućene kolegici prestanu, na što je kolega Smajić reagovao silom. Ova vrsta ponašanja nažalost naša je realnost, koja je ovaj put samo zabilježena kamerom. Bahatost i prijetnje građanima, prijetnje policajcima koji pokušavaju čestito obavljati svoj posao, prijetnje nama koji ukazujemo na nasilje, sada prerastaju u otvorene prijetnje našoj djeci i fizičkim nasrtajima u zakonodavnim tijelima”, kazao je Kojović.

“Ako sada ne podvučemo crtu, bojim se da će siledžije prijetnje početi provoditi u djela, a građani od straha utihnuti. Zato smo insistirali da se današnja sjednica nastavi, da se zastupnik Smajić udalji, a da mi nastavkom rada još jednom dokazemo da nas niko neće ušutkati, a posebno ne prijetnje i fizička sila. Poručujemo im da njihova sila neće proći. Sila nije prošla, i neće proći, ne u Sarajevu”, poručio je Kojović.

Smajićevo izvinjenje

U međuvremenu je Smajić uputio ispriku građanima, ali i kolegama zastupnicima te Predragu Kojoviću na neprimjerenom ponašanju.

“Izvinjavam se kolegi Kojoviću, kolegama u Skupštini, Vladi Kantona i ministrima, svima se izvinjavam za nastali incident i zbog impulsivnog regovanja. O meni su iznesene gnusne laži koje su me dovele do ovako impulsivne reakcije”, rekao je Smajić.

Naveo je i kako nije imao loše namjere prema Predragu Kojoviću, rekavši kako ga “jako poštuje”.

“Povukao sam ga rever, međutim on je zapeo za stepenicu i pao. Nisam spreman ni nastaviti rad na sjednici zbog stanja u kojem se nalazim”, zaključio je Smajić.

Prije nego što je napustio zasjedanje, predsjedavajuća kantonalne Skupštine Ana Babić ga je podsjetila da je zbog neprimjerenog ponašanja, a po poslovniku, udaljen sa sjednice.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku