hamburger-icon

Kliker.info

Ima li probošnjačke koalicije: Hoće li dvije stranke poslušati Bošnjake

Ima li probošnjačke koalicije: Hoće li dvije stranke poslušati Bošnjake

04 Oktobra
06:38 2006
Prije toga, Sulejman Tihić, nakon poraza na predsjedničkim izborima, morat će odvagati koliko je on, a koliko su drugi doprinijeli tome da SDA, nakon punih 16 godina, izgubi mjesto u Predsjedništvu BiH.Crtu pod račun on i stranka trebaju podvućina realan način, bez gubitničke nervoze, jer njoj nema mjesta, tim prije što SDA u Državni i Federalni parlament ulazi kao najjača bošnjačka stranka, a pobijedila je i u većini kantona.
Šta je uzrok toj drastičnoj disproporciji između Tihićevih i glasova koje je osvojila SDA, možda je najintrigantnije pitanje nakon izbora?

Njegov predsjednički odlazak vjerovatno je počeo s raspravom o ustavnim promjenama. Aktuelni lider SDA u tom procesu manifestirao je političku neodlučnost, koju su mu prigovorili njegovi politički rivali i koristili je do kraja kampanje.
Paralelno s tim, počelo je i njegovo javno zbližavanje sa Zlatkom Lagumdžijom, što se, prema brojnim nagađanjima, trebalo prenijeti na stvaranje neprirodnog saveza i nove vlasti SDA i SDP-a. Pri tome je Tihić izostavio iz vida da se biračko tijelo koje slijedi SDA uvijek odlučno odupiralo personalnim reliktima boljševičko-komunističke ideje u SDP-u. Tihićevo izbjegavanje da energično zaustavi takve priče samo je širilo prostor za njegovo političkoslabljenje u očima glasača.
Nizu loših poteza Tihić je – vjerovati mu je nenamjerno i bez njegove instrukcije – dodao i sukob s Islamskom zajednicom i reisu-l-ulemom. Oklijevajući da odmah osudi brutalne napade Irfana Ajanovića, štetu po sebe učinio je još većom.
Osim toga, SDA nije ispunila obećanje o početku gradnje autoputa s pratećim saobraćajnicama kroz BiH, nije pokrenula radove na zaobilaznici oko Sarajeva, niti neki veći strateški projekt za državu.
Poraz Tihića za svaku demokratsku stranku logično nameće i pitanje hoće li prvi čovjek zadržati lidersku poziciju, jer je u ovom slučaju SDA zabilježila zaista dobar rezultat.
No, o tome će odlučiti on sami njegova stranka. Međutim, po njega i posebno po veliki stranački projekt kakav je SDA bilo bi pogubno da Tihić eventualno nastavi pogrešno procjenjivati volju birača. Činjenicom da je veliki dio članova SDA glasao za Harisa Silajdžića Tihiću je već upućen signal gdje bi trebao tražiti partnere za vlast. Silajdžić je pružio ruku SDA i ponudio saradnju. Sudeći prema odnosima u SDA, apsolutna većina spremna je objeručke prihvatiti ponudu.
U svemu tome vrlo je zanimljivo da je i američki igrač Donald Hejz, inače kreator odgođenih ustavnih promjena, nakon izborne pobjede komplimentirao Silajdžiću i tako ga učinio još prihvatljivijim za koaliranje. To za Bošnjake, koji uvijek vode računa o stavovima Vašingtona, jeste važna dimenzija.
Međutim, da li će Tihićeva sujeta dozvoliti koaliranje sa SBiH, ostaje da se vidi. Prema tvrdnjama vrlo utjecajnih članova SDA, od Tihićeve mudrosti će vjerovatno ovisiti i da li će on ostati na čelu stranke. Ili će zbog neprirodnog koaliranja sa u SDA omraženim Lagumdžijom, kao svoje najveće greške, dodatno otežati svoj položaj i otići. I to, kako tvrde oni iz SDA koje njegov poraz nije oneraspoložio, usljed isprovocirane i nezaustavljive stranačke pobune pune u politici uvijek opasnog emotivnog naboja.
Zato na Sulejmanu Tihiću, koji i u trenucima osobnog poraza svojom državničkom razložnošću može pobrati poštovanje svih, jeste da odluči hoće li poštovati volju birača, koji su mu većinskim glasanjem za SDA i Stranku za BiH pokazali kakvu i čiju vlast žele.

(Dnevni avaz)

(Ne)dosljednost na putu Alije Izetbegovića

U svemu tome, posebnu moralnu težinu ima to što je Tihić tokom cijele kampanje koristio podršku rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. SDA je na tome sigurno dobro procentualno profitirala, ali sada ostaje na sonu veliko moralno pitanje. Ako Tihić u svemu pokazuje da je nasljednik Alije Izetbegovića, onda je koalicija sa Strankom za BiH potpuno izvjesna. Jer, poznato je da je rahmetli Izetbegović na bolesničkoj postelji primio hiljade ljudi, a odbio samo jednu ličnost – Zlatka Lagumdžiju, koji je demonizirao njegovu stranku, njegove saborce, a Aliji lično oduzeo diplomatski pasoš.
Tihiću će teško biti javnosti, a i svojim stranačkim kolegama, odbraniti svoje eventualno koaliranje s Lagumdžijom, ako bude imao dva aršina na putu rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića.

Šta je uradio Silajdžić

Kada je na izborima 2002. godine izgubio utrku za Predsjedništvo BiH, Haris Silajdžić je ipak dozvolio koaliciju između pobjedničke SDA i njegove stranke. Njegov gubitak izborne trke nije rezultirao nikakvom osvetoljubivošću u koaliranju, te je razumno očekivati da tu vrstu odgovornosti ovoga puta pokaže i Sulejman Tihić, smatraju u vrhu SDA.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku