hamburger-icon

Kliker.info

Igre velikih sila : Zašto je Hag amnestirao ”Škorpione” i njihove strašne zločine u Srebrenici?

Igre velikih sila : Zašto je Hag amnestirao ”Škorpione” i njihove strašne zločine u Srebrenici?

30 Maja
19:17 2013

Bivši šefovi Državne bezbjednosti (DB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović danas su oslobođeni, između ostalog, odgovornosti za djelovanje jedinica koje su sijale smrt po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, među kojima su bili i zloglasni ”Škorpioni”.Na taj način, smatraju upućeni u rad Haškog tribunala, nisu samo oslobođena dvojica bivših šefova tajne policije već i amnestirani zločini koje su počinile jedinice koje su, kako je potvrđeno i današnjoj presudom, nedvojbeno osnovali. Priču o ”Škorpionima” svjetska javnost upoznala je nakon što je otkriven snimak šestorice Srebreničana koje su oko 16. jula 1995. godine, u okolini Trnova počinili pripadnici srpske paravojne formacije "Škorpioni” pod komandom Slobodana Medića zvanog Boca.Žrtve su kasnije identificirane. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25). Inače, na snimku prikazanom tokom svjedočenja istražiteljke Tužilaštva Erin Gallagher, vidi se kako grupa pripadnika "Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvodi šestoricu vezanih i preplašenih civila, te ih uz pogrdne riječi i uvrede odvodi u šumu i, pojedinačnim hicima i rafalima, četvoricu ubija s leđa. "Škorpioni” su žrtvama, dok su ležale, iz blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni. "Nema nigdje pravde, niti će je biti. Vidite da rade što hoće. Ovo je sramota neviđena. Kako ih nije Boga strah", kazala je kroz suze danas Nura Alispahić, ubijenog majka Azmira Alispahića.

Ubijanje pred kamerama        Podsjetimo, snimak ubistva je prvi put prikazan pred Tribunalom u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Nakon prikazivanje i velike pažnje svjetske javnosti izvršitelji zločina su u Srbiji uhapšeni i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Slobodan i Aleksandar Medić osuđeni su na po 20 godina zatvora, a Petar Petrašević, koji je priznao krivicu, na 13-godišnju zatvorsku kaznu. Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić upitao se danas kako su mogli biti oslobođeni oni koji su odgovorni za ”Škorpione” koji su pred kamerama ubijali Srebreničane. To je, veli, vidio cijeli svijet. ”Ja mislim da je ova presuda na tragu presude Međunarodnog suda pravde (MSP)  u postupku Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid, te na tragu nedavne presude u slučaju generala Momčila Perišića. U današnjoj presudi se nekoliko puta spominju ”Škorpioni”, ali sudija nije našao za shodno da makar u pola minute objasni kako to ”Škorpioni” nisu bili dio Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB), iako je tužilaštvo dalo niz dokaza za to?! Postoje dokazi da su ”Škorpion” bili dio MUP-a Srbije! Postojalo je preko 50 svjedoka, insajdera. Interesantno je da su oslobođeni ”Škorpioni” koji su simbol miješnja Srbije u agresiju na BiH. Pogotovo jer je potvrđeno da su Stanišić i Simatović osnovali tu istu jedinicu”, rekao je Ahmić.Ahmić podsjeća da su upravo jedinice poput ”Škorpiona”, ”Arkanovaca” i drugih činile najstrašnije zločine. ”Dokaza je bilo mnogo. Hag mora objasniti na koji način su ”Škorpione” i slične jedinice stavili izvan kontrole Stanišića i Simatovića, odnosno SDB-a”, naglasio je.

Igre velikih sila               Prema njegovim riječima, u ovom slučaju Haški tribunal je, navodno, tražio konkretne naredbe za konkretne zločine, i to direktno od optuženih! Čak iako su ti ljudi na čelu SDB-a Srbije, a, naglasio je, postoje dokazi da su spomenute jedinice dio MUP-a Srbije. Riječ je o tzv. ”konkretnoj usmjerenosti”. Ahmić se pita koji bi šef tajne policije na svijetu napisao takvu naredbu?  Da li je bio cilj da se pronađe bilo kakav razlog da se Stanišić i Simatović oslobode? Vjeruje Ahmić da su ovdje u pitanju igre velikih sila koje se prelamaju ”preko naših leđa”. ”Nešto se dešava u finalu rada Tribunala. Urušili su kredibilitet Haškom tribunalu”, rekao je Ahmić, ističući da ga rezultat ove presude podsjeća na slučaj ”Nikaragva” i upetljanost američkih obavještajnih službi koje su kasnije amnestirane.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku