hamburger-icon

Kliker.info

Igre oko granice : Bosna i Hercegovina od Crne Gore traži 7 kilometara obale

Igre oko granice : Bosna i Hercegovina od Crne Gore traži 7 kilometara obale

09 Februara
05:17 2009

Pozivajući se na avnojske granice i nikad provedene zaključke vlade BiH iz 1947. godine, dio bošnjačkih i srpskih političara u toj zemlji i službeno će od vlade Crne Gore tražiti povrat sedam kilometara obale, Prevlake i Igala. Najvatreniji zagovornik “prisajedinjenja” crnogorske obale BiH jest episkop zahumsko-hercegovački vladika Grigorije koji prijeti i pokretanjem međunarodne arbitraže ako se službene institucije vlasti ogluše o zahtjev.
Uporni Grigorije              “Ako je SFRJ rasformirana prema granicama nacrtanim u Jajcu 1943., zar nije normalno zahtijevati da se razgraničenje između Hrvatske, Crne Gore i BiH provede prema tom istom načelu? Time bi se ispravila ne samo politička nego i povijesna nepravda koja nas je udaljila od obale”, piše u pismu vladike Grigorija koje je poslao najvišim predstavnicima vlasti BiH i Republike Srpske te zatražio da službeno pokrenu pitanje uključivanja BiH u arbitražu o dijelu jadranske obale koja joj je oduzeta. Naveo je da u tom procesu sudjeluju Hrvatska i Crna Gora, a da je BiH nepravedno isključena.
Usmeni dogovor                  “Ako naše ovlaštene institucije to ne mogu riješiti, pokrenut ćemo međunarodnu arbitražu”, najavio je vladika Grigorije. Pridružio mu se i zastupnik u parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović koji također traži da se od Crne Gore zatraži tjesnac Sutorina u Boki. On tvrdi da je BiH oduzet izlaz na Jadransko more na području gdje se rijeka Sutorina ulijeva u Topalsku uvalu iako je razgraničenje država nastalih raspadom SFRJ u svim ostalim slučajevima izvršeno prema avnojskim granicama.– Usmenim dogovorom 1947. bosanskohercegovački teritorij Sutorine, Igala i Njivica ustupljen je Crnoj Gori – kaže Mehmedović.

Veleposlanici : Nema problema            Veleposlanik BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić kaže da je službeni stav njegove zemlje da s Crnom Gorom nema otvorenih pitanja. “Uskoro trebamo potpisati sporazum o granici između BiH i Crne Gore koji je u fazi usklađivanja”, rekao je. S crnogorske strane stigle su slične ocjene, a veleposlanik u Sarajevu Ramiz Bašić ističe da nema govora o redefiniranju državnih granica te da nema otvorenih teritorijalnih pitanja između dviju zemalja.

I Vučurević za vraćanje obale :     Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević ističe da međunarodna zajednica stalno ponavlja da su avnojske granice nepromjenjive. “Inzistirat ću kod predsjednika vlade RS, predsjedajućeg Predsjedništva BiH i ostalih da poduzmu potrebne mjere za vraćanje Sutorine”, kaže on.   (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku