hamburger-icon

Kliker.info

Igre bez granica : Upitan nastavak gradnje autoputa

Igre bez granica : Upitan nastavak gradnje autoputa

09 Augusta
17:21 2010
Autoput kroz BiH, arhiv, foto:  forum.gradjevinarstvo.eu

Bosna i Hercegovina je u proteklih deset godina izgradila 39 kilometra autoputa, što je 3,3 kilometra godišnje. Za sporu i neefikasnu gradnju autoputa najveću odgovornost snosi Vijeće ministara BiH, kao i entitetske vlade. Istodobno, Vlada Federacije BiH nedavno je povećala taksu za korištenje autoputa kako bi povećala financijska sredstva za gradnju novih kilometara autoputa.U Bosni i Hercegovini godinama vlada nezadovoljstvo glede izgradnje autoputa na koridoru 5C kako kod običanih građana, tako i kod samih političara. Nezadovoljstvo je dodatno povećala nedavna najava obustavljanja radova na dionici autoputa Kakanj – Bilješevo jer izvođačima radova više od tri mjeseca nije uplaćen avans od 10 posto, koji ih sljeduje po ugovoru. Do obustavljanja radova, ipak, nije došlo jer će Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje cesta, uz veliko zakašnjenje, ispoštovati svoje obveze.

„Četvrtog osmog je PDV plaćen, a šta se tiče avansa, on je u banci i očekujemo da banka izvrši transfer. Koliko je meni poznato, što se tiče države BiH, odrađeno je to što je trebalo“, kaže direktor Direkcije Eldar Trhulj.Trhulj za ovu situaciju optužuje Vijeće ministara BiH, odnosno državno Ministarstvo financija, na čelu sa ministrom Draganom Vrankićem.„Prvo povlačenje sredstava ima 10 uslova od Evropske investicijske banke. Mi smo te uslove ispunili još 7. 6. i poslali smo Ministarstvu trezora i finansija BiH samo papir da potpišu da se prebaci prva tranša na račun za plaćanje. I to je kod ministra stajalo od 7. juna do 23. jula. Ne znam iz kojeg razloga je čekalo na taj potpis“, kaže Trhulj.

Zaustaviti političke igre

Vožnja po 39 kilometara autoputa u BiH od nedavno bit će skuplja. Federalna vlada je povećala taksu za korištenje autoputa, čime će mjesečno biti prikupljeno dodatnih 300.000 KM za izgradnju novih kilometara autoputa. Zamjenik premijera Vlade Federacije BiH Gavrilo Grahovac kaže da je ova vladina odluka opravdana.U Vladi povećanje taksi za vožnju po autoputu pravdaju time što treba novca kako bi se ‘cesta dalje gradila’.„Povećanje taksi je opravdano. Bez obzira što mi mislili, opravdano je jer iz tih sredstava se, zapravo, i održava i dalje gradi cesta. Mi, nažalost, gradimo cestu za sada samo s vlastitim sredstvima Federacije – i naravno da je to i sporo i nedovoljno. Propustili smo prilike davno, ali najmanje već osam godina, da ovu autocestu postavimo na pravi kolosijek i njenu izgradnju“, tvrdi Grahovac. Bosna i Hercegovina je u proteklih deset godina izgradila 39 kilometara autoputa, što je 3,3 kilometra godišnje. Svima je jasno da je politika uplela svoje prste, i to je najveća prepreka izgradnji autoputa u BiH, smatra Svetozar Pudarić, izaslanik u Domu naroda federalnog Parlamenta.

„Znači, dajte da prvo gradimo gdje je moj HDZ na vlasti, pa ćemo vas pustiti da dobijete i vi komadić tamo gdje je vaš SBiH ili SDA – i onda, kad se oko toga nagodimo, postaje besmislen cijeli projekat autoputa. Drugo, očito je da za taj projekat ne postoje ni finansijska sredstva“, navodi Pudarić. Koridor 5C nema alternativu i svi politički procesi koji se vrte oko njegove izgradnje moraju prestati, ističe Lidija Bradara, izaslanica u Domu naroda federalnog Parlamenta.„Mislim da se sve političke igre koje se igraju oko koridora 5C i njegove europske trase, jer trasa kroz BiH je dio europskog koridora, trebaju prestati i da treba graditi koridor na cijelom prostoru BiH, kako na sjeveru, tako i ovaj dio Zenica – Sarajevo, također i ovaj dio koji ide prema Mostaru i sami jug“, smatra Brdara. Puno priče i papirologije, a malo rada na terenu – osnovni su razlozi spore gradnje koridora 5C kroz BiH, ističe Osman Lindov, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Lindov dodaje da najveću odgovornost nosi državna vlast.„Mislima da je država, odnosno njeno ministarstvo moglo više, i da kroz entitetske nadležnosti prati taj projekat. Država je u dobroj mjeri trebala biti zainteresovana za taj projekat, pratiti šta se dešava u entitetima sa izgradnjom koridora 5C, za koji je ona potpisnik davne 1997.“, tvrdi Lindov. (Kliker.info/RSE)


Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku