hamburger-icon

Kliker.info

Igre bez granica : Neformalni centar moći hoće da sruši i Tihića i Silajdžića !?

Igre bez granica : Neformalni centar moći hoće da sruši i Tihića i Silajdžića !?

05 Juna
05:45 2009

Vaninstitucionalni centar moći, finansijski izuzetno snažan, krenuo je u novu ofanzivu, nakon što je proteklih dana zauzeo nove položaje. Priča se da taj neformalni centar moći, čije je sjedište u Sarajevu, direktno kontroliše Bakir Izetbegović.Osam dana nakon Kongresa SDA na kojem je Sulejman Tihić ubjedljivom većinom glasova delegata izabran za predsjednika te stranke, počela se graditi mreža u koju bi on treba upasti i nakon nekoliko mjeseci biti uklonjen s te pozicije. Preko „Dnevnog avaza“ već danima mu se šalju jasne ili prikrivene poruke pod plaštom dobronamjernog upozorenja da ga čeka težak poraz ukoliko ne uradi ovo ili ono. Istovremeno se u igru ubacuje i Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH i član Predsjedništva BiH, pa se javnosti servira tvrdnja da su njih dvojica u teškom sukobu uz naglasak da Silajdžić ucjenjuje Tihića.To bi, prema scenariju vješto skrojenom u vilama u sarajevskim naseljima Poljine i Mojmilo, trebalo samo da otvori provaliju u koju bi obojica u paketu trebalo da upadnu. Naime, Tihić i Silajdžić su odavno kost u grlu ovdašnjim moćnicima i sumnjivim bogatašima jer s njima ne mogu naći zajednički jezik i uvući ih u svoju i usisati u svoju mašineriju koju, u svakom slučaju, ne treba nimalo potcjenjivati.

Podzemne veze

Naime, pričom o nepremostivom sukobu i jazu između Tihića i Silajdžića, bošnjačka javnost se želi ubijediti da upravo zbog njih dvojice nema „toliko nepohodnog bošnjačkog jedinstva u ovim teškim vremenima“. Igra je prepoznatljiva – naoko blagim podmetanjem Tihiću i optužbama da ga Silajdžić ucjenjuje, jednim metkom se obojica skidaju s političke scene ili u najmanju ruku diskvalifikuju i kompromituju u javnosti.Tihić je jučer poručio da “ još postoji sporazum između SDA i Stranke za BiH i vladajuća koalicija i tu ćemo tražiti rješenje problema“. Silajdžić je također jučer poručio da „nema nikakvih sukoba i svađa SDA i Stranke za BiH i špekulacije o tome nemaju nikakvu osnovu“. Jasno je da, bez obzira na takve njihove izjave, neformalni centar moći neće stati u svojim nakanama.Ne treba smetnuti s uma da udar na njih dvojicu dolazi u trenutku kada se zbog stavova Milorada Dodika situacija u BiH dramatično pogoršava. Dodiku, koji direktno prijeti visokom predstavniku, itekako odgovara komplikovanje  situacije u FBiH jer skreće pažnju s onoga što on radi. I to može da potvrdi da podzemne i druge veze između Banjaluke i Sarajeva perfektno funkcionišu!

Lagumdžija prvi na meti

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, prvi je na meti sarajevskog vaninstitucionalnog centra moći i to odavno. Svo dosadašnji žestoki pokušaji da se na ovaj ili onaj način on ukloni s položaja predsjednika najjače opozicione stranke u BiH i uopće iz političkog života, nisu dali rezultate, pa u narednom periodu može se očekivati novi medijski linč Zlatka Lagumdžije. (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku