hamburger-icon

Kliker.info

“Igra sjena” : Preporodova nagrada za dramu Amiru Bukviću

“Igra sjena” : Preporodova nagrada za dramu Amiru Bukviću

04 Februara
18:16 2014

Bukvic1Na anonimni natječaj BZK „Preporod“ u 2013 za dramski tekst i nagradu „Alija Isaković“, stiglo je pet drama, među kojima se izdvojila drama “Igra sjena” Amira Bukvića. Žiri u sastavu Zlatko Topčić (dva puta dobio nagradu BZK „Preporod“ za dramu), Vedad Spahić i Nedžad Fejzić jednoglasno je odabrao dramski tekst Amira Bukvića. Kako je to  u dosadašnjoj praksi bilo i ovaj dramski tekst biće objavljen u formi knjige. Novčani iznos nagrade „Alija Isaković“ za dramski tekst je 3.000 KM. 

Bukvićeva drama “Igra sjena” referira se na “Hiljadu i jednu noć” i priču o caru Šahrijaru, pred kojim Šeherzada pripovijedačkim umijećem otkupljuje svaki novi dan svoga života, jer on nevjeru svoje žene pripisuje cijelom ženskom rodu i iz neukrotive želje da se osveti dovodi djevice na dvor, a jutrom im presuđuje. Bukvić vrlo uspješno gradi intertekstualnost u igri s drevnim motivima u kojima se otkriva ljudska potreba za pripovijedanjem ili pričanjem priča. Posebnost autorskog rukopisa doživljena je kao vrlina i kompliment za oblikovanu dramsku tvoračku ličnost autora.

Autor drame „Igra sjena“, Amir Bukvić, rođen je u Sarajevu 1951. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je glumu te potom postao članom HNK-a u Zagrebu. Autor je trinaest drama koje su izvođene, prevođene, nagrađivane i uvrštene u brojne antologije. Objavio deset knjiga drama i tri romana. Piše, također, scenarije za film i televiziju. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova za strane producente.BZK „Preporod“ izražava radost i oduševljenje što se povodom ove bijenalne nagrade pojavio vrijedan dramski tekst. U Galeriji Preporoda u Sarajevu, nagradu je gospodinu Bukviću dodijelio pedsjednik BZK „Preporod“ prof. dr. Senadin Lavić. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku