hamburger-icon

Kliker.info

Igor Crnadak upozorava : Ako SNSD ne odustane od svojih zahtjeva,biće to poziv na novi rat u BiH!

Igor Crnadak upozorava : Ako SNSD ne odustane od svojih zahtjeva,biće to poziv na novi rat u BiH!

01 Septembra
17:27 2019

Ako Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostane pri tome da nakon 5. septembra od Narodne skupstine RS-a zatraži rušenje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Suda BiH i drugih zajedničkih institucija zato što Zoran Tegeltija nije izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara, to će biti velika ludost i poziv na novi rat tvrdi ministar vanjskih poslova BiH i potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak.

Ne treba, kaže, rizikovati budućnost Republike Srpske zbog interesa SNSD-a

. “Siguran sam da narod Republike Srpske ne želi ratovati, pogotovo ne zbog toga što SNSD nije u vlasti i da neće rizikovati budućnost RS-a i svoje djece zbog interesa SNSD-a i njihovih koalicionih partnera”, naveo je Crnadak.

Takvu avanturu narod neće podržati jer niko ne želi, kako je ustvrdio, nove mobilizacije i nove ratne sukobe. “SNSD ima svoje partnere, SDA i HDZ, imaju većinu u Parlamentarnoj skupštini, potpisali su sporazum, neka ga provedu, niko im ne smeta, samo neka ne dovode u pitanje RS i njenu snažnu ustavnu poziciju unutar BiH”, dodao je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sastaće se u utorak, 3. septembra na Bledu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država  Palmerom.

Sastanak će biti održan na marginama 14. bledskog strateškog foruma u hotelu “Kompas” u 12 sati.

Planirano je da se prije susreta delegacija odrzi tet a tet sastanak Palmera i Crnatka, a po završetku sastanka obojica će učestvovati na panel-diskusiji posvećenoj Zapadnom Balkanu.

Osim Palmera i Crnatka na panel-diskusiji učestvuju i ministri inostranih poslova iz regije Zapadnog Balkana, ministri inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto i Finske Peka Havisto, kao i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Palmer je, podsjetimo, imenovan za specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan.

“U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije”, naveli su iz State departmenta, saopštavajući odluku o njegovom imenovanju.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku