hamburger-icon

Kliker.info

IGK pisao Zuckerbergu : Zabraniti poricanje genocida u Srebrenici na Facebooku

IGK pisao Zuckerbergu : Zabraniti poricanje genocida u Srebrenici na Facebooku

16 Oktobra
15:40 2020

Institut za istraživanje genocida Kanada je zatražio od Facebook da zabrani negiranje genocida u Srebrenici na svojoj platformi.

U pismu Marku Zuckerbergu, naveli su da očekuju da Facebook napravi novu promjenu pravila o govoru mržnje i zabrani sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o Srebrenici.

Pismo IGK-a objavjujemo u cijelosti.

Poštovani Mr. Mark Zuckerberg,

Poštujući vašu bitku protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta u ime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici molimo vas da takođe napravite još promjenu pravila o govoru mržnje te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici. Svjedoci smo da se vaša platforma sve više koristi za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici.

Jula 1995. godine više od 8.372 Bošnjaka u Srebrenici, uglavnom muškaraca i dječaka je hladnokrvno ubijeno od strane vojske i policije bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno su presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid, koji nije bio ograničen samo na muškarce, već je uključivao žene i djecu, a najmlađa žrtva je bila novorođena beba. Više od 50 država širom svijeta su svojim parlamentarnim rezolucijama potvrdili genocid u Srebrenici.

Imajući u vidu gore pomenute sudske presude i rezolucije, a i u znak poštovanja na sjećanje na žrtve genocida, poricanje genocida u Srebrenici treba biti zabranjeno i onemogučeno na vašoj platformi. Oni koji negiraju genocid u Srebrenici putem vaše platforme ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida.

(Kliker.info)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Fazeta Megdimanovic
  Fazeta Megdimanovic 17 Oktobra, 17:18

  islamski nacizam , carsijski kriminal i terorizam je pocinio hemocid protiv covecnastva , treba osuditi muhamedijansko teroristicko sherijatsko ucenje , muslimanski primitivizam i agreisju , masovna silovanja, islamski zlocin i genocid protiv covecanstva.

  Odgovori
 2. PRAVA ISTINA
  PRAVA ISTINA 21 Oktobra, 05:07

  OPET TI CETNICE, SOVINISTO, NACIONALISTO, FASISTO, NACISTO, TERORISTO, UBICO, KOLJACU, RATNI ZLOCINCU, PSIHOPATO, SIZOFRENICARU, MALOUMNI COVJECE, PECINSKI COVJECE PREDSTAVLJAS SE KAO BOSNJAK ALI TE JA DOBRO ZNAM DA SI OKORJELI CETNIK A TO GOVORI I TVOJ KOMENTAR POKUSAVAS DA SVOJE LAZI PRETVORIS U ISTINU PA PISES DA SU BOSNJACI CINILI MNOGA ZLA A STO SI PISAO DA SU CINILI BOSNJACI TO SU USTVARI CINILI SRBI A ZA TO SVAKI NORMALAN COVJEK ZNA. TI SI COVJEK IZ PECINE KOJI ZIVI OD SRPSKIH MITOVA I LAZNIH IDEOLOGIJA I COVJE KOJI JOS NIJE VIDIO CIVILIZACIJSKI SVIJET I ZATO PISES KOMENTARE PO LAZNIM SRPSKIM MITOVIMA GDJE SU SRBI UVIJEK BILI UPRAVU I GDJE SU SRBI UVIJEK BILI POBJEDNICI. JEDAN PROMJER JE ZA TO GDJE U SRPSKIM MITOVIMA PISE DA SU SRBI POBJEDILI BITKU NA KOSOVU I DA JE GLAVNI JUNAK BIO MARKO KRALJEVIC. SRBI SU IZGUBILI BITKU NA KOSOVU A MARKO KRALJEVIC SE NIJE BORIO ZA SRBE NEGO JE BIO TURSKI VOJNIK.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku