hamburger-icon

Kliker.info

IFIMES : Dodik odlazi, Igor Radojičić novi lider Srba u Bosni i Hercegovini

IFIMES : Dodik odlazi, Igor Radojičić novi lider Srba u Bosni i Hercegovini

01 Juna
04:25 2009

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane procjenjuje da će Igor Radojičić, trenutni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, biti novi lider Srba u BiH.Prema IFIMES analizi objavljenoj u Ljubljani, to je sasvim izvijesno nakon posjete američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena   Sarajevu, prenosi Sarajevo-X.Prema IFIMES-ovoj procjeni , ovaj zaključak se nameće nakon  što je  Radojičić u Banjaluci od 22 do 24 maja organizovao molitveni doručak, modelirajući ga kao regionalni događaj po uzoru na onaj u američkoj Bijeloj kući, koji tradicionalno organizuje predsjednik SAD.

Ovaj čin je, de facto, inauguracija Igora Radojičića kao novog lidera Srba u BiH. Osim toga, navode IFIMES analitičari, dok je sva pažnja u Bosni i Hercegovini usmjerena na Milorada Dodika, Radojičić se javno i tajno sastajao sa međunarodnim zvaničnicima u zemlji i inozemstvu, i pripremao za novu lidersku ulogu. Iako može značiti promjenu u vođstvu, odnosno odlazak Dodika sa čelne pozicije, politika u mnogim stvarima ostaje ista. Tako je poziv za molitveni doručak bio sa nazivom Republike Srpske a ne države BiH, što je očito pokušaj da se RS prikaže kao nezavisna država. Šta više, protokol za molitveni doručak je organizovan u Beogradu.

Pitanje je, navodi IFIMES u svojoj analizi, ko može biti organizator molitvenog doručka, zaljučujući da je to jedino osoba sa stvarnim moralnim i političkim kredibilitetom, što nije slučaj sa Radojičićem. U ovoj analizi se navodi da je i organizator molitvenog doručka Igor Radojičić s razlogom osumnjičen da je član kriminalne organizacije koja i ne skriva svoje namjere da proglasi novu državu Republiku Srpsku na teritoriji Bosne i Hercegovine. Put izlaza iz trenutne situacije ovaj institut vidi u što hitnijem uključenju zemlje u NATO kako bi se spriječili retorički ili bilo koji drugi izrazi namjera za eventualnom secesijom ili separatizmom.Sasvim je sigurno, da to mora biti osoba koja ima puni moralni i politički kredibilitet. U slučaju Radojičića, koji je potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) to nije slučaj. SNSD je politička stranka koja u svojim redovima otvoreno izražava antisemitizam (o tome smo pisali u našim prijašnjim analizama). SNSD nema jasne stavove o počinjenom genocidu, povratku izbjeglih i raseljenih osoba, ljudskim pravima i slobodama.

Tako pojedini zvaničnici SNSD-a imaju problema sa razumijevanjem pravne države, jer smatraju, da policijske istrage protiv Srba ne mogu vršiti policajci Hrvati, niti Srbima mogu suditi sudije Muslimani. U entitetu RS još uvijek se uništavaju, pale i devastiraju objekti islamske zajednice, iz zatvora u RS bježe osuđenici za ratne zločine (osuđenik za ratne zločine Radovan Stanković pobjegao maja 2007 iz zatvora u Foči), stanje u zatvorima je katastrofalno, RS se ilegalno naoružava, organizirani kriminal i korupcija su u stalnom porastu, RS i BiH su postali oaza za kriminalce, dok istovremeno vlasti u RS proganjaju i pokušavaju javno diskreditirati predstavnike organizacije Transparency International.

Opoziciono djelovanje svedeno je na minimum. Sadašnje vlasti RS imaju pravni kontinuitet ratnih vlasti Republike Srpske, koje je predvodio Radovan Karadžić. Za organizatora Molitvenog doručka Igora Radojičića se osnovano sumnja, da je pripadnik zločinačke organizacije, koja ne skriva namjere, da na teritoriji države Bosne i Hercegovine proglasi novu državu Republiku Srpsku.NSRS je institucija u kojoj vjerski poglavari Srpske pravoslavne crkve obavljaju vjerske obrede na konstitutivnoj sjednici parlamenta i na kojoj se polaganje zakletve poslanika odvija uz obred Srpske pravoslavne crkve i koja organizira susrete pravoslavnih poslanika što predstavlja tipičnu klerikalizaciju društva odnosno ugrožava sekularnost društva. Ostale vjerske zajednice nemaju jednak status i položaj u Republici Srpskoj (Rimokatolička crkva i Islamska zajednica). Analitičari na osnovu navedenih činjenica upozoravaju na zloupotrebu „Molitvenog doručka", koji se pokušava zloupotrijebiti za postizanje političkih ciljeva pri tome devalvirajući čak i molitveni doručak, kojeg tradicionalno organizira američki predsjednik u Bijeloj kući, , navode iz IFIMES-a.  (Kliker.info-Svevijesti))

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku