hamburger-icon

Kliker.info

ICTY: Odbijen Karadžićev zahtjev za privremenu slobodu

ICTY: Odbijen Karadžićev zahtjev za privremenu slobodu

31 Maja
18:55 2016

radovanMeđunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju odbio je zahtjev bivšeg predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Radovana Karadžića  da bude pušten na privremenu slobodu, kako bi prisustvovao 40-dnevnom pomenu njegovom mlađem bratu.Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale, institucije osnovane da završi rad Haškog suda, odbio je Karadžićev zahtjev da bude pušten na privremenu slobodu, objasnivši da za to “nisu ispunjeni uslovi”.

Po Meronu, Karadžić je u zahtjevu izrazio namjeru da živi na području RS-a, a da je “garancije po kojima optuženi neće pobjeći poslala samo Srbija, a ne RS ili Bosna i Hercegovina”, prenosi BIRN-Justice Report.”Rizik odobravanja privremene slobode je veći u slučajevima kada je donesena prvostupanjska presuda, u odnosu na razdoblje kada je suđenje tek u toku. Karadžić je već osuđen na 40 godina i ostaje mu još dugo vremena da odsluži kaznu, ukoliko presuda bude potvrđena. Takva situacija predstavlja veliki poticaj za bijeg”, naveo je Meron u odluci.

Osuđen za genocid i ratne zločine

Uz to, kako je naveo Meron, činjenica da je Karadžić bio u bijegu više od 10 godina također je uzeta u obzir pri donošenju odluke.Karadžić je, također, 22.aprila zatražio od Suda u Haagu da bude pušten na privremenu slobodu, sve dok se ne odluči o žalbi koju će uložiti na presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora.

Sudija Meron je odbio ovaj zahtjev iz istih razloga.Haški sud je 24. marta osudio Karadžića za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, teror nad stanovništvom Sarajeva dugotrajnim granatiranjem te uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku