hamburger-icon

Kliker.info

ICTY o Udruženom zločinačkom poduhvatu : Presuda Jadranku Prliću i drugima do novembra

ICTY o Udruženom zločinačkom poduhvatu : Presuda Jadranku Prliću i drugima do novembra

23 Avgusta
15:38 2017
Pravomoćna presuda protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata za zločine počinjene protiv bosanskih muslimana tokom rata u BiH bit će objavljena do novembra ove godine, objavljeno je u srijedu u Haagu na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivši Jugoslaviju (ICTY).

“Radimo na pisanju žalbene presude i vijećamo te očekujemo da će žalbena presuda biti izdana do novembra”, kazao je predsjednik žalbenoga vijeća sudac Carmel Agius dodajući da još nije utvrđen tačan datum objave žalbene presude.

Haški je sud šestoricu Hrvata u maju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvat.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Žalbena rasprava održana je u martu ove godine.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - JANUAR
    puka 59 - JANUAR 27 Avgusta, 17:32

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA SA KAPIJE BOSNE VIJERUJU HAAGU TE SE NADAJU ZA ONO ŠTO SU RADILI U NAŠOJ Z/O UDRUŽENO 170 GODINA ROBIJE .POZDRAV DOMOVINI DO STUDENOG

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku