hamburger-icon

Kliker.info

Ian Faloona tvrdi : Azijski smog zagađuje Kaliforniju

Ian Faloona tvrdi : Azijski smog zagađuje Kaliforniju

02 Aprila
06:41 2015

smogOko 10 posto zagađenja ozonom, glavnim sastojkom smoga, u kalifornijskoj poljoprivrednoj regiji San Joaquin Valley dolazi iz drugih područja, uglavnom iz Azije, rekao je  Ian Faloona, naučnik s kalifornijskog Univerziteta Davis.

“Ono što se događa u područjima uz vjetar, snažno utječe na područja niz vjetar”, rekao je Faloona. “Kad bi Kalifornija bila ljudsko tijelo, područje oko San Francisca bila bi usta kroz koja Kalifornija udiše zrak s Tihog okeana”, slikovito se izrazio Faloona.

Otkrića Faloone, koja još uvijek nisu naučno potvrđena, dolaze u vrijeme sve veće zagađenosti zraka u najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi, dok suša i visoke temperature dodatno otežavaju problem.

“Smog ‘iz druge ruke’ iz Azije i drugih područja izvan SAD-a pronalazi put do jednog od najzagađenijih američkih područja, doline San Joaquin”, navodi se u saopćenju Univerziteta Davis.

Stanovnici te doline imaju učestalost astme dva puta višu od drugih područja Kalifornije, navodi Univerzitet.

Faloona je pozvao američke dužnosnike da problem zagađenja zraka u Kaliforniji prebace na međunarodnu razinu. “Postupno počinjemo shvaćati da se zagađenje događa u širim razmjerima nego što smo dosad mislili”, rekao je Faloona.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku