hamburger-icon

Kliker.info

I zvanično na crnoj listi : Američka ambasada u BiH odbila izdati vizu Miloradu Dodiku

I zvanično na crnoj listi : Američka ambasada u BiH odbila izdati vizu Miloradu Dodiku

26 Decembra
20:47 2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras za RTRS da mu je američka Ambasada u BiH odbila zahtjev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, uz obrazloženje da tamo ne ide kao predstavnik BiH, i pokazao pozivnicu za ovu svečanost.

“Čemu onda diplomatski pasoš BiH?”, upitao je Dodik i dodao da ne isključuje mogućnost njegovog odricanja, te da je sve izvjesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskim pasošem.

Predsjednik Srpske naglasio je da je poziv dobio od ljudi koji su bili u Trumpovom izbornom štabu, a koji su i dio tima koji se bavi tranzicijom prethodne američke administracije ka novoj. On je naveo da ga akreditacije čekaju u Washingtonu.

Dodik je za RTRS detaljno prepričao telefonski razgovor koji je prošle sedmice vodio sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hoytom Jeejem, koji je od njega tražio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove Tužilaštvu BiH.

On je cijelu priču nazvao harangom u režiji američkog ambasadora u BiH Maureen Cormack.

“Cijela haranga je nastala onog trenutka kada se na zvaničnom spisku zvanica našlo ime Milorada Dodika i naravno sertifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal”, rekao je predsjednik Srpske.

RTRS navodi da je Jee u telefonskom razgovru optužio Dodika za zastoj BiH na putu ka EU, kao i da je tražio da se SNSD odrekne deklaracije u vezi sa procesima 2018. godine.

“Ja sam rekao da je za to što je BiH u krizi najkrivlja stara američka administracija i tražio sam da napuste BiH i da više ne mešetare. Rekao sam i da SNSD neće odustati od svojih politika”, napomenuo je Dodik.

On je dodao da se telefonski razgovor odvijao u prisustvu Cormack.

“Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH”, rekao je Dodik.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku