hamburger-icon

Kliker.info

I Vučić se uključio u raspravu : Ne miješamo se u odluke BiH, ali Srbija neće u NATO

I Vučić se uključio u raspravu : Ne miješamo se u odluke BiH, ali Srbija neće u NATO

09 Avgusta
15:52 2019

Predsjednik  Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari drugih država i da su odluke Bosne i Harcegovine – odluke organa i političkih stranaka u toj zemlji.  Vučić je to rekao na pitanje novinara BN TV da li, poslije dogovora Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o formiranju Saveta ministara BiH, ta država “lagano klizi ka NATO-u”.

Vučić je istakao da može da govori samo o Srbiji, koja će, ističe, ostati vojno neutralna, i neće ići ni u NATO, niti u bilo koji drugi savez.

“Mislim da je to najbolji put, a koji će put izabrati BiH njihova je stvar. A šta mi, Srbi mislimo, to je već neko drugo pitanje”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ostaje vojno neutralna i da zato i brine o svojoj bezbjednosti i unapređuje svoju vojsku, jer želi da bude slobodna, da ne zavisi od bilo koga i da sama čuva svoje nebo, zemlju i rijeke.

“Dovoljno je bilo da pogledate paradu u Nišu, i onu u Kninu, da vidite kako je za pet – šest godina Srbija napredovala, dramatično”, primjetio je Vučić.

Na isto pitanje, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je ranije obavljao dužnost ambasadora u BiH, rekao je da je to “interesantno pitanje”, ali da kao ambasador Rusije u Srbiji ne može da komentariše dešavanja u drugoj zemlji.

On je rekao da Rusija poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti, za koji kaže da u najvećoj mjeri doprinosi stabilnosti, razvoju i saradnji u regionu.

Kako je primjetio, ako je Srbija neutralna, ima dodatne mogućnosti da se usredsredi na ekonomiju i realizaciju projekata koji doprinose boljitku cijele zemlje.

“To je važno. Razumijem da ovo nije direktni odgovor na pitanje, ali ja želim da izrazim zahvalnost i potvrdim ono što je predsjednik rekao – Srbija je pouzdan, stabilan partner i Rusija je stabilan, kredibilan partner. Mi smo najbolji partneri u svim sferama i naša zajednička istrajnost da damo doprinos stabilnosti na Balkanu”, rekao je Bocan-Harčenko.

(BN TV)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Vucko
    Vucko 09 Avgusta, 23:21

    Ni mi se ne mjesamo u politiku Srbije ali cemo, hocemo i moramo u NATO

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku