hamburger-icon

Kliker.info

I pored brojnih nedaća građani BiH u svačarskom raspoloženju dočekali Novu godinu

I pored brojnih nedaća građani BiH u svačarskom raspoloženju dočekali Novu godinu

01 Januara
11:31 2010

Na hiljade Sarajlija, ali i ljudi iz drugih krajeva naše zemlje, okupilo se sinoć ispred Vječne vatre na centralnom dočeku kako bi ispratili staru i dočekali Novu godinu. Uz pjesmu i u dobrom raspoloženju, kao i svake godine, Bosanci i Hercegovci pokazali su da uprkos brojnim problemima vjeruju da će godina koja je pred nama donijeti puno boljih, ljepših i pozitivnijih trenutaka.

U svečarskom tonu u Bihaću i ostalim opštinama Unsko-sanskog kantona, dočekana je Nova 2010. godina. Uprkos kiši, koja je padala cijelu noć, najveselije je bilo na gradskim trgovima, posebno u Bihaću, gdje se okupilo više hiljada građana i gdje su prigodni programi trajali gotovo cijelu noć. Veselo je bilo u brojnim restoranima i hotelima u svim područjima kantona. Međutim, najveći broj Krajišnika Novu 2010. godinu dočekao je u krugu porodice. Predstavnici opština, prvih minuta Nove godine posjetili su bolesnike u kantonalnoj bolnici i porodilište, zatim dežurne vatrogasce, policajce, zaposlene u Hitnoj medicinskoj pomoći. Tokom noći registrovano je desetak saobraćajnih nesreća, ali bez težih posljedica. Praznično slavlje nastavljeno je i tokom dana.

U Mostaru je novogodišnja noć, prema riječima operativnog u MUP-u HNK, protekla mirno, bez ijednog incidenta. Kiša i nepostojanje organizovanog dočeka na otvorenom, uveliko su policajcima i hitnoj pomoći u Mostaru smanjili obim posla. Slavilo se u nekoliko diskoteka i hotela. Građani Mostara u Novoj godini očekuju više sreće, novaca, manje štrajkova i više političke svijesti kako bi Mostar pratio razvoj drugih gradova u BiH. A Središnji izborni stožer hrvatskog predsjedaničkog kandidata Milana Bandića u Mostaru u sklopu predizborne kampanje za predsjednika Republike Hrvatske organizovao je doček Nove godine 2010. na otvorenom ispred zgrade Projektanta. Nastupila je grupa Majer iz Mostara i Guilteis iz Novog Travnika. Za sve Mostarce besplatno je točeno Hercegovačko pivo. Mostarcima se prigodnim pozdravnim govorom obratio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Iako kišna, novogodišnja noć u Banjoj Luci protekla je uz svečani ponoćni vatromet, muziku, kuhano vino i petarde pod nogama, ali bez velikih incidenata. Centralna proslava organizovana je na Trgu Krajine, gdje se okupilo nekoliko hiljada građana. Posljednje sekunde 2009. godine odbrojali su zajedno sa srbijanskim muzičkim zvijezdama, Jelenom Tomaševć i grupom Legende, dok je tradicionalna čestitka gradonačelnika Banja Luke ove godine je izostala.

Doček Nove 2010.godine proslavljen je sinoć i u Brčkom, a protekao je kako u većem broju ugostiteljskih objekata u gradu i izvan grada, tako i u brojnim domovima onih sa nešto plićim novčanikom. Ove godine nije bilo dočeka Nove godine na otvorenom, a organizirani doček u dva brčanska hotela protekao je uz popunjena mjesta, bogate trpeze i kvalitetan izbor muzike. Doček Nove i ispraćaj stare godine obilježiloje i nešto toplije vrijeme bez sniježnih padavina i uz slabu kišu. Tokom novogodišnje noći dežurni iz Policije Brčko Distrikta saopštili su nam da nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira, ali je počinjeno pet manjih krivičnih djela i šest saobraćajnih nezgoda, dok nije bilo zabilježenih ni prijava o pretjeranoj upotrebi pirotehničkih sredstava.   (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku