hamburger-icon

Kliker.info

I odbrana i tužilaštvo najavili žalbu : Husein Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

I odbrana i tužilaštvo najavili žalbu : Husein Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

05 Novembra
14:56 2015

BilalB1Husein Bosnić, poznatiji pod imenom Bilal, osuđen je na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela podsticanje na terorističku aktivnost, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizacije terorističke grupe.Sud Bosne i Hercegovine 29. decembra 2014. godine potvrdio je optužnicu koja optuženog Huseina Bosnića tereti za počinjenje krivičnog djela javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIS kao i da pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.U izrečenu kaznu zatvora bit će uračunato i vrijeme koje je Bosnić proveo u pritvoru od 3. septembra 2014. godine.Bosniću će biti produžen pritvor za narednih devet mjeseci, odnosno do 15. avgusta 2016. godine ili do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Iz Tužilaštva BiH istakli su da su zadovoljni presudom, ali da će tražiti veću kaznu u drugostepenom postupku.
Odbrana je najavila žalbu, a Bosnićevi advokati su naveli da je u ovom slučaju riječ o “politički montiranom procesu”. Tokom izricanja presude ispred i u zgradi Suda BiH bilo je jako osiguranje pripadnika Federalne uprave policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku