hamburger-icon

Kliker.info

I nama konačno granulo : Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za MAP

I nama konačno granulo : Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za MAP

23 Aprila
04:40 2010

Šefovi diplomatija zemalja članica NATO-a u Estoniji su u četvrtak uveče odobrili Bosni i Hercegovini da se uključi u Akcioni plan za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. NATO-a dodjeljuje Bosni i Hercegovini članstvo u MAP-u, ali uz zahtjev da tokom procesa prijema riješi ključna pitanja vojne imovine, rekao je portparol James Appathurai."MAP (Membership Action Plan) je odobren u Bosni i Hercegovini danas ", izjavio je portparol i dodao kako su, međutim, ministri zemalja NATO-a "i dalje zabrinuti što pitanje vojne imovine nije još riješeno."U četvrtak je tokom dana generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozdravio napredak BiH u reformama u oblasti odbrane.Uticajni turski list Hurriyet u srijedu je najavio, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, da je vrlo vjerovatno da će BiH dobiti zeleno svjetlo u Talinu. Zatim će, naveo je ovaj list, uslijediti i "historijski" trilateralni sastanak predsjednika Turske Abdulaha Gula, Srbije Borisa Tadića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u subotu u Istanbulu.

Informacija da će doći do susreta trojice zvaničnika potvrđena je u srijedu uveče iz Tadićevog kabineta, a šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu u srijedu je novinarima u Briselu rekao da će sastanak biti održan u okviru nastojanja da se podrži mir u regionu, prenijela je turska agencija Anadolija. "Samit u subotu u Istanbulu biće važan korak za Balkan i predstavićemo veoma važnu sliku regiona", rekao je Davutoglu nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom. On je rekao da će "pozitivan razvoj" u odnosima BiH i Srbije voditi ka trajnoj stabilnosti Balkana i dodao da je Turska regionu oduvijek pridavala veliki značaj. Davutoglu i ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić nekoliko puta su se sastali u posljednje vrijeme, a turski je ministar u utorak u Beogradu u diplomatskoj misiji zajedno sa šefom španske diplomatije Miguelom Anhelom Moratinosom pokušao naći kompromis za učešće zvaničnika Srbije i Kosova na skupu u Sarajevu 2. juna. Turska je posljednjih dana intenzivno lobirala za prijem BiH u Akcioni plan NATO-a, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Većina za NATO           
Prošle godine, 4. decembra, šefovi diplomatija NATO-a odobrili MAP Crnoj Gori, dok je Bosna i Hercegovina ostala na čekanju dok ne provede tražene reforme.Turska je i tada insistirala da se BiH odobri MAP, dok su ministri Njemačke, Britanije i SAD-a bili protiv jer smatraju da BiH još nije spremna za to jer je i dalje politički i etnički podijeljena. Od BiH se u ovom procesu očekuje da riješi sva međunarodna, etnička i teritorijalna pitanja, te da poštuje ljudska prava i promoviše stabilnost.Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić početkom oktobra je u Bruxellesu zvanično predao zahtjev Bosne i Hercegovine za MAP.Prema provedenim istraživanjima, 73 posto anketiranih u BiH podržava ulazak zemlje u NATO. U Federaciji BiH oko 89 posto, a u RS 44 posto ispitanih smatra da je za BiH dobro da bude u Sjevernoatlantskoj alijansi. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku