hamburger-icon

Kliker.info

I Makedonci bježe iz ruskog zagrljaja : “Ubrzana procedura za prijem u NATO, pritisci na Grčku “

I Makedonci bježe iz ruskog zagrljaja : “Ubrzana procedura za prijem u NATO, pritisci na Grčku “

13 Juna
07:00 2017

Samo je pitanje vremena kada će, “početi pritisci na Atinu da se nađe riješenje pitanja naziva (Makedonije) da bi BJRM najpre ušla u NATO, a kasnije i u EU”.To na svom sajtu piše uticajni atinski list “Katimerini”.

Pod naslovom ” ‘Vruće’ ljeto za prijem BJRM u NATO”, list, pozivajući se na zapadne diplomatske izvore u Skoplju, Briselu i Berlinu, piše da će “ubrzavanje procedure prijema susjedne zemlje u NATO uz skraćenicu FYROM (BJRM) biti ‘poklon’ podrške Zapadnjaka dvojcu Zaev-Ahmeti, u koji su investirali radi normalizacije unutrašnjepolitičkog i međunacionalnog stanja u toj zemlji koju smatraju ključnom za geopolitičku ravnotežu”.

Od Atine će se uskoro zatražiti da ukloni blokadu koju je postavila na samitu NATO-a 2008. u Bukureštu, zahtjevajući da Makedonija ne bude primljena dok ne riješi spor s Grčkom oko svog imena.

“Katimerini” piše da saznaje da već ima pritiska Njemačke na Grčku da se Makedonija brzo primi u NATO, i da se u diplomatskim izvorima očekuje da će se taj pritisak pojačati tokom ljeta, a još više pred jesenje izbore u Njemačkoj.

Atina, piše list, “strahuje od prijedloga za prijem FYROM u NATO pod privremenim nazivom (BJRM).., jer je većina zemalja NATO tu zemlju već priznala pod njenim ustavnim nazivom (Republika Makedonija), te će neriješeno pitanje ostati takvo unedogled”.

List prenosi da je na nedavnom samitu NATO u Briselu “već zatraženo ubrzavanje procedure prijema zemalja Zapadnog Balkana u evro-atlantske strukture da bi se osigurala bezbjednost regiona, pri čemu su premijeri Albanije, Slovenije i Hrvatske naveli BJRM kao najhitniji slučaj”.

Podsjećajući na donedavnu krizu u Makedoniji, koja je “zaprijetila da destabilizuje tu zemlju i prenese međunacionalnu napetost u susjedstvo, izazivajući široku krizu”, “Katimerini” piše da “Zapadnjaci ukazuju da i Rusija vreba, želeći da dovede Skoplje u svoj zagrljaj što se vidjelo po otvorenoj intervenciji Kremlja u korist (donedavnog premijera Nikole) Gruevskog tokom krize”.

List prenosi da je novi premijer Makedonije Zoran Zaev prošlog utorka najavio da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ljetos donijeti “dobre vijesti” u Skoplje, i da je sada “povoljan pristup Vašingtona i Brisela iz geopolitičkih razloga”, što je Zaevu nedavno prenio zvaničnik State departmenta zadužen za Balkan Brian  Hoyt Yee.

Zaev je još tada naveo da su moguća dva riješenja: da se riješi spor s Grčkom oko naziva, ili da Makedonija uđe u NATO pod privremenim nazivom BJRM – kako je primljena i u UN, i da pod tim nazivom počne i proces njenog pristupanja EU, dok bi se spor Grčke s njom riješavao kasnije, piše “Katimerini”.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku