hamburger-icon

Kliker.info

I dekan Fakulteta političkih nauka u igri : Šaćir Filandra među kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

I dekan Fakulteta političkih nauka u igri : Šaćir Filandra među kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

13 Decembra
06:31 2017

Dok vodeće političke stranke još uvijek kriju imena svojih pretendenata, u političkima krugovima u Sarajevu se uveliko analizira ko će sve biti kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na općim izborima predstojeće 2018. godine, prenosi bh. infromativni servis INS.

Među imenima koja su se do sada spominjala u javnosti svakako su etablirane ličnosti na političkoj sceni poput Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denia Zvizdića, potpredsjednika SDA, nosioca važnih državnih dužnosti Adila Osmanovića, Šefika Džaferovića, Safeta Softića, pa čak i Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad. Tu su i Nermin Nikšić ili Denis Bećirović iz SDP-a, Sefer ili Semir Halilović ispred BPS-a. Senad Šepić i Amer Jerlagić ranije su javno potvrdili svoje kandidature.

U posljednje vrijeme se u istom kontekstu ističe i Amor Mašović, dugogodišnji predsjednik Komisije za traženje nestalih FBIH, bivši premijer i ministar vanjskih poslova RBiH, odnosno bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić ili, pak, akademik Rusmir Mahmutčehajić, eminentni intelektualac, predsjednik Međunarodnog foruma Bosna i nekadašnji potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine.

Međutim, kako saznajemo, stižu i nova imena. Prema neslužbenim informacijama, dio intelektualnih krugova u Sarajevu, podržavajući zapravo ideju da se bosanskohercegovačkoj, a posebno bošnjačkoj politici moraju vratiti dignitet i snaga, i to kroz potpunije uključivanje akademskih kapaciteta u nju, kao kreatora vizije i nove paradigme, razmišlja o ideji da za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidira prof. dr. Šaćira Filandru, uglednog bošnjačkog intelektualca, dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i nekadašnjeg predsjednika BZK “Preporod”.

Kako saznajemo, ideja je zasad u začetku.

Tragom ove informacije kontaktirali smo i profesora Filandru koji nije želio ni potvrditi, ali ni demantirati navedenu informaciju, dodajući tek da je o tome rano govoriti. Napominje  da mu je drago da se u intelektualnim krugovima u Sarajevu razmišlja, prije svega, o takvim konceptima nove bh. i bošnjačke politike, ma kakva odluka na kraju bila donesena, te da bi mu bila čast ukoliko postoje relevantna promišljanja koja smatraju korisnom njegovu kandidaturu za najvišu dužnost u državi.

Prof. dr. Šaćir Filandra rođen je 1961. godine u Stocu. Od 2008. godine redovni je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Svojim knjigama “Bošnjačka politika u 20. stoljeću”, “Bošnjaci nakon socijalizma”, “Bošnjaci i moderna” i te brojnim ostalim radovima dao je nemjerljiv doprinos izučavanju bošnjačke historije i bošnjačkog identiteta.

(kliker.info-INS)

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - NB
    puka 59 - NB 13 Decembra, 20:13

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA ŽELJELI BI KANDIDATURU dr FILANDRE BRŽE BI SDA OTIŽLA U PROŠLOST .POZDRAV DOMOVINI OD NEZAVISNI SA KAPIJE BOSNE.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku