hamburger-icon

Kliker.info

Humana misija Jovana Divjaka : General koji školuje djecu

Humana misija Jovana Divjaka : General koji školuje djecu

24 Juna
06:18 2019

General Armije RBiH Jovan Divajk prje tačno 25 godina započeo je humanu misiju obrazovanja bosankohercegovačke djece.

Agencije prenose da je Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” danas Svečanom akademijom obilježilo 25 godina postojanja i rada.

Predsjednik Udruženja Jovan Divjak kazao je da je tokom proteklih 25 godina obezbijeđene 7.052 stipendije. Brojni donatori, bivši i sadašnji stipendisti, prijatelji Udruženja prisustvovali su obilježavanju ovog značajnog jubileja, a dodijeljene su i zahvalnice. Istaknuto je da misija Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” ostaje pomaganje djeci u njihovom obrazovanju, prenosi NAP.

„Našim stipendistima i nakon 15 godina ostaje trag, ne novac nego ono što im se nudilo, što nisu imali u porodici. Prije 25 godina nismo vjerovali da će toliko trajati. Zbog mladih i njihovih roditelja mislim da Udruženje s pravom nosi Šestoaprilsku nagradu i s pravom ima podršku sredstava informisanja i zahvaljujem vam se. Ima puno mladih ljudi koji žele da se školuju, ali je sistem tako ustanovljen da ne mogu svi da se školuju. Naša tendencija je pomagati djecu u potrebi, romsku djecu i talentovanu djecu i da jednog dana kažu pa nama je mjesto u BiH, a ne u Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj”, kazao je Divjak.

Na pitanje da li je razočaran današnjim stanjem u BiH, Divjak ističe kada bi to rekao onda bi bio razočaran u sebe.

„Nisam razočaran u sebe, a oni koji su sebi dali za pravo da vode i upravljaju našim životima, oni će kad tad odgovarati. Oni su dozvolili da se građani podijele po naciji po religiji, a ne kao sekularno društvo jednakih građana i naroda”, kaže Divjak.

Emina Pavica bivši je stipendista Udruženja, a danas aktivno doprinosi ideji Udruženja kroz članstvo u Skupštini.

„Za Udruženje sam vezana od svoje 16. godine, a već zadnjih četiri godine sam u Skupštini Udruženja. Stipendija je bila jedna pozitivna stvar koja se dešava u srednjoškolskim i studentskim danima. Osim finansijske pomoći upoznala sam i mnogo prijatelja preko Udruženja s kojima sam i danas bliska. Drago mi je da je Udruženje opstalo 25 godina i nadam se da će i dalje imati misiju pomagati mladim ljudima koji se žele obrazovati.

Aida Hasović aktuelni je stipendista Udruženja. Studentica je drugog ciklusa studija na Filozofskom fakultetu UNSA na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost naroda BiH.

„Veliki je značaj stipendije koju sam prvi put dobila s nekih 10 godina. Odrasla sam uz Udruženje i sretna sam što svoje životno postojanje dijelim sa Udruženjem”, kazala je Hasović.

(INS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku