hamburger-icon

Kliker.info

Htio u Mostar,ali ga odbili :Jerko Ivanković Lijanović poslan u zatvor u Zenici na izdržavanje sedmogodišnje kazne

Htio u Mostar,ali ga odbili :Jerko Ivanković Lijanović poslan u zatvor u Zenici na izdržavanje sedmogodišnje kazne

29 Septembra
16:31 2020

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar u Vladi Federacije BiH i lider stranke Radom za boljitak poslan je na izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu u Zenici, saznaje “Avaz”.

Ova informacija potvrđena nam je u Ministarstvu pravde Federacije. Lijanoviću je, kako saznajemo, odbijena nedavno žalba kojom je tražio odgodu izdržavanje kazne te je upućen u zatvor.  

Saznajemo da je prošle sedmice stigao u KPZ Zenica i nalazi se u Paviljonu II.

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

S obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. oktobra prošle godine, Lijanoviću je u januaru stigao poziv za izdržavanje kazne, ali je on tražio odgodu koja je odbijena.

Tada je Lijanović tražio odgodu zbog slanja apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. On je tražio također da ide na izdržavanje kazne u Mostar, ali mu je i ta žalba odbijena.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreklo je krajem godine oslobađajuću presudu Lijanoviću za aferu „Meso“ i kriminal težak 13,5 miliona KM.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku