hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatski premijer Plenković: Hrvatska istražuje pripadnike Armije R Bosne i Hercegovine !

Hrvatski premijer Plenković: Hrvatska istražuje pripadnike Armije R Bosne i Hercegovine !

04 Novembra
15:20 2016

andro8Hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi kako nadležne službe u toj državi nisu znale da se spremaju hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju, koji su osumnjičeni za ratne zločine.

Poručio je da bi u suprotnom drugačije planirao sadržaj nedavne posjete BiH.

Otkrio je i kako postoje indicije da bi sličnih hapšenja moglo biti još, a to pitanje, kaže, Hrvatska treba riješiti s Bosnom i Hercegovinom, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

Plenković je potvrdio i da hrvatsko pravosuđe poduzima pravne radnje u vezi s pripadnicima Armije BiH, ali kaže da se “tu ne radi o retorziji, nego o istragama koje mogu postati pravni predmet”.

“Svojim istupima ne želim utjecati na pravosuđe, nego poboljšati pravosudnu suradnju sa susjednom državom. Važno je da u procesima ne bude selektivnog pristupa jer su se ranije spominjale i osobe drugih nacionalnosti”, poručio je Plenković.

Protest u Orašju

Zbog hapšenja desetorice bivših pripadnika HVO-a, koji se sumnjiče za ratni zločin nad srpskim civilima u Orašju, u podne je održan protest u tom mjestu.

Okupljenima su se obratili govornici s pozornice na kojoj je pisalo “Stop progonu Hrvata iz Bosanske Posavine”. Prema navodima bh. medija, na protest je došlo nekoliko stotina ljudi svih uzrasta: od učenika do osoba starije životne dobi.

U najavi protesta, organizatori su poručili kako tim činom vlastima u Bosni i Hercegovini žele dati do znanja da je to područje u ratu herojski “obranjeno od srbočetničke agresije”.

“Ako to sada ne napravimo, strahujemo da će već sutra biti kasno, da će sve ovo biti prošireno i da će možda čak netko od 271 poginulog biti optužen za ratni zločin koji se ovdje nikad nije dogodio. Ovaj prostor je branjen i ni metra izvan prostora općine Orašje 106. brigada HVO-a nije djelovala”, tvrde hrvatski veterani.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) krajem oktobra su na području Orašja uhapsili 10 osoba zbog optužbi za ratne zločine.

Akcija je provedena po nalogu Tužiteljstva BiH.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je novinarima kako je slobode lišeno više bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vojne policije HVO-a i policijskih struktura zbog optužbi za počinjenje ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja.

Pritvor uhapšenima

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužiteljstva i odredio jednomjesečni pritvor desetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Među uhapšenim je i Đuro Matuzović, general HVO-a u penziji i organizator odbrane na području Orašja te ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja. Osim njega, uhapšeni su i pritvoreni Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić.

Prvoosumnjičeni za ratne zločine u Orašju general HVO-a Đuro Matuzović tvrdi da su stvarnu nadležnost tokom rata u Bosni i Hercegovini imali zapovjednici iz Hrvatske.

Matuzovićev advokat Almin Dautbegović kazao je da njegov klijent nije bio zapovjednik vojske, već samo karika u lancu koji je uspostavljen dogovorom bivših predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana te Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Kako je kazao Dautbegović, na papiru je Matuzović bio zapovjednik, ali stvarnu nadležnost imali su zapovjednici iz Hrvatske, javila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Matuzović, koji je pritvoren u zeničkom zatvoru, odgovornom smatra Hrvatsku vojsku, a kaže da će imena navodno odgovornih ljudi dostaviti Tužiteljstvu BiH.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku