hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatski izbori : HDZ izgubio Dubrovnik i Vukovar, a SDP Goricu, Split i Sisak

Hrvatski izbori : HDZ izgubio Dubrovnik i Vukovar, a SDP Goricu, Split i Sisak

01 Juna
01:15 2009

 HDZ je izgubio krajni istok i jug Hrvatske! Sanaderova stranka, kako pokazuju prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva, više nema gradonaèelnika niti u Vukovaru niti u Dubrovniku. U Vukovaru je HDZ-ovog kandidata Damira Barnu pobjedio SDP-ovac Željko Sabo, a Dubravka Šuica gotovo do nogu potuèena je od Andra Vlahušiæa kandidata HNS-a i SDP-a. Nakon što je izgubio istok i jug Sanaderu su ostali samo Zadar i vjeèna HDZ-ova utvrda Lika.

Zagreb opet Bandiæu          Niti u jednom drugom veæem gradu HDZ neæe imati gradonaèelnika. U Zagrebu i dalje vlada Milan Bandiæ, Osijek i županija su Glavaševi, Dubrovnik i Vukovar izgubljeni su sinoæ, Rijeka je oduvijek crvena, a Split nije htio niti SDP-ovca niti HDZ-ovca veæ Keruma.   SDP nije uspio zagospodariti Splitom buduæi da je Željko Kerum pobijedio Ranka Ostojiæa, a gradonaèelnik Velike Gorice više neæe biti SDP-ovac Tonino Picula veæ HDZ-ovac Dražen Barišiæ, a HDZ je za samo 300 glasova uspio zadržati Sisak. U središnjici HDZ-a je sinoæ atmosfera bila manje euforièna nego prije dva tjedna, bez kulisa stranaèke mladeži, a opet nije bilo niti Sanadera koji je na putu u New Yorku.   – Za HDZ i cijelu Hrvatsku Vukovar je više od grada. No, na demokratskim izborima sve je moguæe. Život ide dalje. Nadam se da æe Vlada dobro suraðivati i s novim vukovarskim gradonaèelnikom – izjavila je zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor.

Nada u Dubrovniku            
Dok su se s porazom u Vukovaru sinoæ oko 22 sata u HDZ-u veæ pomirili za Dubrovnik su još gajili nade da ipak nije sve izgubljeno. – Dubrovnik još nije gotov. Vodi se teška borba – rekla je kratko Kosor da bi pola sata kasnije Kosor ipak priznala: izgubili smo i Dubrovnik. Otkrila je kako je preko telefona tješila svoju stranaèku kolegicu Šuicu “nemoj se ništa živcirati ipak si dobila 2 tisuæe glasova više nego na parlementarnim izborima”. U SDP-u su veæ nakon prvih rezulatata bili bili sigurni da su i Dubrovnik i Vukovar njihovi. – Sretni smo zbog Dubrovnika i Vukovara, ali i zbog Zagreba gdje smo zadržali vlast. Iako nismo pobjedili u Splitu, on odavno nije niti HDZ-ov. Ovo je velika pobjeda SDP-a. Imamo devet gradonaèelnika više! – komentirala je Milanka Opaèiæ, potpredsjednica SDP-a koja nije skrivala razoèaranje što Picula nije uspio zadržati Goricu.

Napetost u Vukovaru              I dok se još do prvog kruga u HDZ-u, ali i sama Šuica bili uvjereni u laku pobjedu u Dubrovniku èime bi se mandat Sanaderove stranke u najjužnijem hrvatskom gradu produžio na 12 godina, u Vukovaru se pobjeda SDP-ovca nije oèekivala buduæi da je HDZ-oac Barna u drugi krug išao sa èak 10 posto prednosti. Barna se opravdavao kako je SDP-ovac Sabo pobjedio zahvaljuæi glasovima srpske manjine.  Dosadašnja gradonaèelnica Dubrvnika Dubravka Šuica još sinoæ oko 21 sat èestitala je Vlahušiæu na pobjedi. Da joj je poraz sa više od 17 posto razlike itekako teško pao najbolje su pokazale njezine suze: rasplakala se kada je èula da je nakon osam godina izgubila mjesto graddonaèelnice. Priznala je kako se se dubrovèani oèigledno zaželjeli promjena.- Ali i demagogije i treæih lica. Nadam se da æe novi gradonaèelnik ispuniti sve ono što je obeæao u kampanji, te da æu i ja kao graðanka ovog grada uživat u tome – poruèila je Šuica okružena obitelji i suradnicima. Nije otkrila jeli se usudila nazvati šefa stranke Ivu Sanadera koji joj je prije 17. svibnja poruèio da mu se ne javlja ako ne pobjedi. Novi gradonaèelnik Dubrovnika Vlahušiæ sinoæ je priznao:

Osjeæam se kao u bajci!                          Poruèio je Šuici kako “neæe biti prljavih igara ni osveta”. Ostali rezultati izbora za gradonaèelnike u drugom krugu bili su manje više oèekivani i dali su se naslutiti veæ u prvom krugu – Milan Bandiæ osvojio je svoj èetvrti mandat na èelu glavnog grada i još æe èetiri godine voditi Zagreb. Nezavisni Josip Kregar, nije se niti u drugom krugu uspio ozbiljnije približiti neprikosnovenom Bandiæu.

Split Kerumu                       Drugim najveæim hrvatskim gradom, Splitom, do 2011. vladat æe kontroverzni poduzetnik Željko Kerum jer neslužbeni podaci pokazuju kako Kerum vodi za više od 15 posto ispred SDP-ovac Ostojiæa. Za razliku od ostatka Hrvatske gdje u veæim gradovima nezavisni kandidati nisu imali gotovo nikakve šanse protiv jakih stranaèkih pojedinaca, biraèi u Splitu odluèili su se na model – poduzetnika na èelu grada. Njima on nije potpuno stran buduæi da su poduzetnici okupljeni u Listi Velog Mista prije èetiri godine takoðer ušli u vlast grada pod Marjanom,  HSP-ovac Anto Ðapiæ definitivno je izgubio i svoje posljednje politièko uporište jer u Osijeku vodi Glavašev Krešimir Bubalo. HDZ koji se u Osijeku pouzdao upravo u Ðapiæa nije uspio dobiti niti Osjeèko baranajskog župana – HDSSB æe imati župana i u iduæe èetiri godine. HDSSB je potvrdio svoju svoju vlast u toj županiji – Vladimir Šišljagiæ za više od 10 posto prešišao je HDZ-ovog kandidata za župana Tomislava Iviæa.  (Kliker.info-JL)


Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku