hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatski advokat Anto Nobilo: Hrvatima u BiH glavni grad je Sarajevo, a ne Zagreb

Hrvatski advokat Anto Nobilo: Hrvatima u BiH glavni grad je Sarajevo, a ne Zagreb

24 Oktobra
22:42 2017

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo, široj bh. javnosti poznat kao branilac generala HVO-a Tihomira Blaškića tokom suđenja u Hagu bio je gost Dana uživo na N1 televiziji koji je govorio u susret presudi Prliću i ostalim, o saradnji BiH i Hrvatske i radu pravosuđa.

Bliži se 29. novembar dan pravosnažne presude Prliću presude bivšem vojnom i političkom vrhu tzv. Herceg-Bosne na čelu sa Jadrankom Prlićem. Kakva vaša očekivanja od ove presude?

Znam sigurno što će se desiti. Odlučit će se o krivici pojedinih ljudi, a onda će politički lideri Bošnjaka i Hrvata napraviti sve što ne bi trebali napraviti. Lideri Hrvata neće izraziti žaljenje, neće osuditi zločine i zločince, a vodstvo Bošnjaka će nastojati instrumentaliziati presudu kako bi stekli prednost u borbi s hrvatskih političkim elitama”, rekao je Nobilo za N1 koji smatra da će presuda biti važna.

Kažu da će ova presuda umnogome utjecati na odnose u regionu.

Mislim da će oni koji se protive zahtjevima političara iz redova hrvatskog naroda u BiH zasigurno htjeti poentirati. Oni koji sebe smatraju pravnim sljedbenicama Herceg-Bosne neće priznati zločine i neće ih osuditi, pa će određene probleme koje BiH ima sa povratnicima s ratišta u Siriji nastojati napumpati i izjednačiti. Hrvatski narod u BiH će pokušati izjednačiti te zločine sa ekstremnim dijelovima Herceg-Bosne. To bi moglo biti uzburkano u BiH. Bojim se da će presude biti iskorištene kako ne bi trebale”, smatra Nobilo koji ističe da “u BiH svaki narod ima svoju istinu“.

Nobilo je kazao da ima “rezervu prema udruženom zločinačkom poduhvatu”, kako tvrdi Tužilaštvo.

Da li je ideja o reaktiviranju Herceg-Bosne još živa?

Mislim da jeste, ali ključno je pitanje zašto jeste. Zato što politička pozicija u BiH nije definirana do kraja. Što prije se na demokratski način urede odnosi Hrvata s ostalim narodima, bit će manje prostora za restauraciju Herceg-Bosne, koja je zaista neprihvatljiva u modernoj BiH“, smatra Nobilo.

Na pitanje da li se Hrvati u BiH previše oslanjaju na Republiku Hrvatsku, gost Dana uživo je odgovorio:

Treba vidjeti šta je politika Hrvatske prema BIH. Imamo politiku Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića. Te politike nisu usklađene. Predsjednica se zaletila s 10.000 ekstremista u BiH. Takvo napuhavanje problema, koji postoji, sigurno ne koristi. Drugi problem je što Hrvati smatraju da im je Zagreb glavni grad, što nije tačno. Neće biti sreće za Hrvate u Bosni i Hercegovini dok ne shvate da je njihov glavni grad Sarajevo i da tu trebaju rješavati svoje probleme“, poručio je Nobilo.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku