hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatske stranke potpisale izjavu o ustavnim promjenama

Hrvatske stranke potpisale izjavu o ustavnim promjenama

10 Oktobra
23:58 2006

Kako je nakon sastanka kazao inicijator njegovog održavanja lider koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 Božo Ljubić, osnovni naglasak Izjave  je da se stranke s hrvatskim predznakom zalažu za novi Ustav BiH na platformi Vijeća Evrope, a koji bi  «podrazumijevao novu administrativno -teritorijalnu organizaciju zemlje» ili, praktično, crtanje novih teritorijalnih granica unutar BiH. Kada je u pitanju rad Parlamentarne skupštine BiH, kako je kazao Ljubić, potpisnici Izjave traže  istu poziciju i iste mogućnosti  za sva tri naroda u Zastupničkom domu, te realan instrument zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda kroz korištenje «narodnog veta». Predstavnici hrvatskih stranaka smatraju i da se ustavne promjene trebaju usvajati u institucijama, bez majorizacije i pritisaka, uz koncenzus sva tri naroda. 
Iako su se ovom sastanku odazvali predstavnici svih hrvatskih partija u BiH, Ljubićevu Izjavu o ustavnim promjenama  nisu potpisali predstavnik HDZ-a BiH, glavni tajnik te stranke Nevenko Herceg,  te predstavnici Hrvatskog Bloka – Ivića Pašalića i HSP-a BiH. Kako pouzdano saznajemo, Pašalićev Hrvatski blok nije potpisao Izjavu jer su njeni predstavnici tražili da se u njoj precizira zalaganje Hrvata za «treći entitet» umjesto «suptilnog» traženja nove administrativno-teritorijalne organizacije.   Nevenko Herceg kaže da HDZ BiH nije «ni odbio ni potpisao ovakvu izjavu», jer se o njoj prethodno treba izjasniti Predsjedništvo BiH.

– Razlog nepotpisivanja Izjave je način na koji je ona ponuđena. I za manje važne dokumente treba procedura, suglasje tijela stranke, jer je važno da sadržaj Izjave bude rezultat istinskog dogovora kojeg ćemo se držati, ali ne potreba osobnih ili stranačkih probitaka – rekao je Herceg. Dodao je kako je dokument bio ponuđen na stolu po principu «uzmi ili ostavi», te šeretski konstatovao da «brzo učimo od američkih i evropskih kolega».

Herceg je istakao  razočarenje sastankom jer nije došlo do rasprave o Općim izborima i učincima njegovih rezultata na poziciju Hrvata.

Komentirajući činjenicu da tri stranke nisu potpisale ponuđenu Izjavu, Ljubić je kazao da predstavnici nekih stranaka nisu imali mandat to učiniti i da će to obaviti u narednim danima. Istakao je uvjerenje da će ovaj dokument potpisati i HDZ BiH. Naglasio je da nijedna stranka nije imala primjedbe na sadržaj dokumenta. Uprkos očekivanjima hrvatske stranke jučer nisu zauzele stav u vezi sa izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Ponovili su tek da je njegov izbor legalan, ali da nije legitiman. Ništa nije bilo ni od najavljenih razgovora o svehrvatskoj koaliciji u BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku