hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatska slavi : Gostima će se servirati janjetina ispod sača

Hrvatska slavi : Gostima će se servirati janjetina ispod sača

30 Juna
15:30 2013

Na sluľbenoj večeri koju povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju priređuju predsjednik Ivo Josipović i Zoran Milanović za 170 stranih duľnosnika i određeni broj domaćih uglednika, oko 20 sati u Klovićevim dvorima, na meniju će biti autentična jela kako bi gosti nepcem upoznali Lijepu našu. Zbog toga ne treba čuditi što je za glavno jelo odabrana janjetina ispod peke.Osim janjetine, servirat će se još kruh i sol, sir, plava riba i salenjak, objavio je HRT. Za dobrodošlicu će se sluľiti topao kruh s par zrna soli jer, smatraju domaćini, to je iskrena dobrodošlica običnog čovjeka. Uz to će za okrjepu biti serviran i pjenušac Tomac Brut Classic. Nakon toga za predjelo slijede autentični kozji i ovčji sirevi iz različitih regija, posluľeni uz mlado organsko povrće.

 Sir i povrće će se zalijevati Cronicom Gran Malvazijom iz 2009. i Graševinom Goldberg Belje iz 2011. Potom slijedi plava riba. Tri inćuna – jedan mariniran, jedan konfitiran i jedan slani uz mladi lički krumpir – na podlozi svjeľe ubranog povrća. Ona je odabrana zato što su generacije ľitelja hrvatskog priobalja opstale i odrasle uz plavu ribu.Uz ribu će se sluľiti Zlatan Pošip iz 2010. i Vina Laguna Festigia Merlot 2010. Potom na red dolazi janjetina ispod peke, tradicionalno hrvatsko jelo pripremljeno na suvremen način, naveli su organizatori. Sluľit će se s bobom, grahom i kupusom, oplemenjeno divljim koromačem i smiljem. Uz glavno jelo točit će se Stina Plavac mali Barrique 2010. i De Gotho Pinot crni 2012. Kutjevo. Za desert je predviđen salenjak. Riječ je o tipičnom kolaču kontinentalne Hrvatske oplemenjenom marelicama i začinima iz drugih regija, koji povezuje cijelu Hrvatsku u jednom desertu. Uz to će se nuditi Krauthaker Zelenac, izborna berba bobica 2009, i Traminac Principovac, izborna berba 2010.

 "Ljudi, uspjeli smo! Završili smo ovaj dio posla, čestitam svima, mojim sugrađankama i sugrađanima", poručila je jutros potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova s tiskovne konferencije koju je odrľala u press centru, nekoliko sati prije početka središnje proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju. – Zajedno slavimo završetak naših priprema. Proces pristupanja za nas je bio jednako vaľan kao što će biti i samo članstvo. Od ponoći moramo promijeniti način razmišljanja jer od sutra smo suodgovorni za EU, poručila je Pusić, dodavši da će Hrvatska biti "zainteresirana sukreatorica Europe". Za praćenje proslave akreditirano je više od 700 novinara, mnogo ih je stiglo iz zemalja regije, pa je upravo odnos prema zemljama jugoistočne Europe bio središnja tema tiskovne konferencije.

 Pusić je, na brojna pitanja medija iz BiH, Srbije i drugih zemalja, odgovorila da se odnos Hrvatske prema BiH neće promijeniti, osim što će ojačati, dok je Srbiji poručila da "nema pravednih i nepravednih kriterija i prepreka" na putu prema EU.- Mi smo se na početku tog puta ľalili, dok nismo došli do zaključka da je jedan od profita tog procesa da se trebaš naučiti rješavati ne probleme koje si predvidio, nego one koji se pojave, istaknula je potpredsjednica Vlade. Na pitanje hoće li članstvo Hrvatske u EU ubrzati povlačenje međusobnih tuľbi za genocid, ministrica je napomenula da je Hrvatskoj bitno da dobije točne i konkretne podatke o nestalim osobama, a Srbiji da se riješi pitanje mirovina onih koji su izbjegli u Srbiju. Na tim pitanjima se intenzivno radi i "trebali bi imati jasnu sliku do kraja idućeg mjeseca", dodala je Pusić.

Što se tiče sljedećih europskih ciljeva Hrvatske – ulaska u schengen i eurozonu – Pusić je ponovila da je cilj ove Vlade da zemlja bude spremna za schengenski reľim u roku od dvije godine. Ulazak u eurozonu ne očekuje prije isteka barem pet godina.- Ranija iskustva pokazuju da ulazak u eurozonu nije trofej, nego situacija za koju nacionalna ekonomijsa mora biti u potpunosti spremna. Mi se nećemo ni gurati niti pokušavati prošvercati, poručila je Pusić. Na pitanje novinarke iz Njemačke trebaju li se Nijemci bojati da će Hrvatskoj trebati puno europskog novca, s obzirom na loše stanje hrvatskog gospodarstva, Pusić je ponovila da se Hrvatske ne trebaju bojati porezni obveznici niti jedne zemlje članice EU-a.  (Kliker.info-Tportal-NL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku