hamburger-icon

Kliker.info

HRV: FBI muslimanima plaćao da izvode terorističke napade tokom mnogobrojnih “operacija klopki”

HRV: FBI muslimanima plaćao da izvode terorističke napade tokom mnogobrojnih “operacija klopki”

22 Jula
08:02 2014

FBI21Američki Federalni istražni biro (FBI) ohrabrivao je, a ponekad i plaćao muslimane da izvode teroristička djela tokom mnogobrojnih “operacija klopki” poslije napada od 11. septembra 2001, saopštila je organizacija Hjuman rajts voč (HRV).”Daleko od toga da je štitila Amerikance, uključujući američke muslimane, od terorističkih prijetnji, policija je, kako je dokumentovano u ovom izvještaju, preusmjerila sprovođenje zakona sa praćenja istinskih prijetnji”, navodi se u izvještaju HRV.

Uz pomoć Instituta za ljudska prava Univerziteta Kolumbija, ova organizacija je ispitala 27 slučajeva počev od istrage pa sve do suđenja, intervjuišući 215 ljudi, uključujući one koji su optuženi ili osuđeni u slučajevima vezanim za terorizam, njihove bližnje, advokate odbrane, tužioce i sudije.”U nekim slučajevima, FBI je možda stvarao teroriste od pojedinaca koji su poštovali zakon predlažući im da preduzmu terorističku akciju ili ohrabrujući ih da djeluju u tom pravcu”, navodi se u izvještaju HRV.

U ispitanim slučajevima, polovina osuđujućih presuda proistekla je iz “operacija klopki”, a u 30 odsto tih slučajeva je skriveni agent igrao aktivnu ulogu u zavjeri.HRV je optužila FBI da često “vrbuje” ljude sa mentalnim problemima ili niskim koeficijentom inteligencije.”Američka vlada bi trebalo da prestane da tretira američke muslimane kao ‘teroriste na čekanju'”, zaključuje se u izvještaju. (Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku