hamburger-icon

Kliker.info

Hoyt Yee: Neće biti “Dejtona 2” (VIDEO)

Hoyt Yee: Neće biti “Dejtona 2” (VIDEO)

11 Juna
07:22 2017
Sjedinjene Američke Države partner su Bosne i Hercegovine i njenih građana – izjavio je za BN televiziju zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brian Hoyt Yee.On je u ekskluzivnom razgovoru za BN televiziju ponovio da će njegova zemlja sankcionisati sve one koji krše Dejtonski mirovni sporazum.

Na pitanje da li Sjedinjene Američke države podržavaju dejtonsko uređenje BiH, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara odgovara: ”Apsolutno”.

”SAD apsolutno od početka čvrsto podržavaju BiH kao suverenu državu sa neupitnim teritorijalnim integritetom dva entiteta i tri naroda”.

Hoyt Yee tvrdi da Sjedinjene države ne pripremaju ”Dejton 2” kojim bi se promijenilo ustavno uređenje BiH, ali smatra da su BiH potrebne značajne reforme.

”Kako će se to desiti, to je na vlastima i na građanima. Ja lično, a i moja Vlada ne vjerujemo da treba biti ”Dejtona 2”. Postoje promjene koje treba donijeti. Na primjer, ako zemlja želi doći do istog nivoa životnog standarda i prihoda kao druge evropske zemlje u regionu, onda mora imati mnogo jaču ekonomiju i bolje okruženje za poslovanje, kako bi privukli strane investitore.

Mora biti jača vladavina zakona, tako da korumpirani zvaničnici ne mogu dominirati političkim i ekonomskim aktivnostima, kao što je sada slučaj. Mi i dalje podržavamo ”Dejton” i dejtonski koncept, ali mora doći do značajnih reformi”, rekao je Hoyt Yee za BN televiziju.

Sjedinjene Američke Države provode dosljednu politiku, bez obzira koja je administracija na vlasti, kaže  što znači da će biti sankcionisani svi oni koji krše Dejtonski mirovni sporazum.

”Sankcije nisu nešto što preduzimamo jednostavno – samo u ekstremnim situacijama i okolnostima, kada neko krši ”Dejton”, ignoriše institucije države Bosne i Hercegovine, ignoriše Ustavni sud, međunarodnu zajednicu, kao i Visokog predstavnika, koji ima odgovornost da nagleda Dejtonski mirovni sporazum”, kaže Hoyt Yee.

Sjedinjene Američke države nastaviće i dalje da pružaju podršku BiH i njenim građanima, kaže Hoyt Yee i ističe značajnu saradnju BiH i njegove zemlje u borbi protiv terorizma.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku