hamburger-icon

Kliker.info

Hormonom sreće protiv uroka : Naučnici iz RS-a “dokazali” da Dodik produžava život građanima

Hormonom sreće protiv uroka : Naučnici iz RS-a “dokazali” da Dodik produžava život građanima

19 Januara
07:41 2016

Dodovuk7Ne pamti se da je neki političar u veličanju svoje ličnosti  naručio izradu naučne studije po kojoj njegova pojava utiiče na produžetak života građana. To je ipak palo na pamet Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a.  Prof. dr Živko Maksimović, vjerovatno za dobar honorar, dokazao je kako gledanje intervjua Milorada Dodika izaziva povećano lučenje serotonina i endorfina, hormona sreće koji je najviši kod stanovnika razvijenih zemalja zapadne Evrope.

U ovoj studiji stoji  da su najnovija istraživanja s Instituta za proučavanje ljudskog ponašanja iz Banjaluke naučno potvrdila da državni službenici generalno dulje žive, kao i da je njihov kvalitet života daleko bolji naspram radnika u privatnom sektor, zdraviji su i sretniji. Rezultati su to nedavno provedenog istraživanja na uzorku od 2000 zaposlenika u državnom aparatu.

Profesor doktor Živko Maksimović sa ovog Instituta anketirao je zaposlene u Vladi RS-a, Fondu PIO, lokalnoj zajednici, ali i direktore javnih poduzeća, pomoćnike ministara, savjetnike predsjednika, narodne zastupnike i članove upravnih odbora.

Doktora Maksimovića rezultati nimalo ne iznenađuju jer je studija samo potvrdila godinama opštepoznatu stvar. Kako kaže, razlog za to veoma jednostavan – zaposleni u državnoj službi duže žive jer su podloženi manjem stresu, kraće rade i više zarađuju u odnosu na zaposlene u privatnim firmama. I ne samo to, budžetlije, kako ih popularno nazivaju, idu češće na bolovanja i imaju više godišnjeg odmora.

Međuljudski odnosi su također mnogo bolji na radnim mjestima u državnom sektoru jer se ljudi poznaju od ranije, ili iz stranke, ili iz kuće jer su ugavnom svi rodbinski povezani, pojašnjava on.

Istraživanje koje je obuhvatilo državne činovnike otkrilo je još dvije zanimljive činjenice. Šetnja od pola sata do sat vremena na otvorenom koju svakodnevno prakticiraju državni činovnici je zdrava. Također je zanimljivo da je kod ispitanika koji su češće pili najmanje 4 kafe na radnom mjestu pronađen i povoljan utjecaj kofeina na organizam.

Na kraju, zaključuje Maksimović, jedan od ključnih razloga za zdrav i dug život je redovito gledanje programa RTRS-a, od najmanje četiri sata. Osim Dnevnika u pola 8, informativnih i političkih emisija, intervjui s predsjednikom republike Miloradom Dodikom posebno su se pokazali ljekovitim. Kod onih koji su redovito gledali njegova gostovanja zabilježeno je povećano lučenje serotonina i endorfina, hormona sreće koji je najviši kod stanovnika razvijenih zemalja zapadne Europe i Skandinavije.

Profesor Maksimović ističe da je jedini stres faktor kod državnih službenika predstavljaju neradni dani u januaru  koji padaju vikendima, traženje slobodnog parking mjesta ispred institucija i ogromne gužve pri odlasku s posla u 16 sati, kao i vijesti BN-a u kojem se sve predstavlja negativno i pokušava prikaziti nekakava drugačija, iskrivljena realnost.

M.D. (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku