hamburger-icon

Kliker.info

Holandski ambasador Jurriaan Kraak : “Bilo bi me sram da sam političar u Bosni i Hercegovini “

Holandski ambasador Jurriaan Kraak : “Bilo bi me sram da sam političar u Bosni i Hercegovini “

01 Avgusta
07:56 2014

krak1Nakon ambasadora Japana i Sjedinjenih Američkih Država, Jurriaan Kraak, ambasador Nizozemske u Bosni i Herce- govini, odlučio je progovoriti o lokalnim političarima. “Potpuno sam svjestan kompleksnosti situacije i svega, ali osjećam da članovi međunarodne zajednice trebaju sada govoriti”, kaže Kraak.

Da ste Bosanac, šta biste tražili od ovdašnjih političara?

Bosancima bih preporučio da čitaju zaključke Ministarskog vijeća EU, a ima i drugih dokumenata, da gledaju statistike, programe stranaka… Moram ponoviti – situacija je hitna. Morate se informisati, misliti za sebe, donositi odluke koje su najbolje za vas.

A da ste ovdašnji političar, kako biste se osjećali?

Za mene je nemoguće zamisliti na koji način misle lokalni političari ovdje. Nisam prošao mnoge stvari koje oni jesu, imao sam lak život u stabilnoj zemlji … Ali, vjerujem da se ljudi počinju baviti politikom jer imaju neke ideje o svojoj zemlji.

I ako vidite u Wall Street Journalu, u izvještajima Transparency International ili nekih drugih, da je vaša zemlja nakon skoro 20 godina masivnog angažmana međunarodne zajednice još na dnu sa Hondurasom, Sijera Leoneom, Jemenom, Gazom… osjetio bih sramotu. Bilo bi me jako, jako stid, zaista. I ja bih rekao – uradit ću nešto. Mislim, vi ste potencijalni kandidati za članstvo u EU. Situacija u BiH nije tako loša. Geografski ste na dobrom mjestu, još uvijek imate prilično stručne ljude i radnike… Imam najmanje 12 do 15 uspješnih priča o malim i srednjim preduzećima koja su pokrenuta u saradnji sa nizozemskim firmama ili pojedincima. I uspijeva im i to u Bosni. I pored svega.

Oni su jednostavno iskoristili pozitivne stvari u ovoj zemlji. Uzmite primjer Goražda gdje je nezaposlenost nula. Isto je i u Tešnju kojeg je Financial Times preporučio investitorima. I divim se ljudima kojima je sve to uspjelo. Tako da postoji nada, ali mora biti veća…

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku