hamburger-icon

Kliker.info

Holandija poslala 100 vojnika u BiH, dio mirovne misije EUFOR-a

Holandija poslala 100 vojnika u BiH, dio mirovne misije EUFOR-a

03 Oktobra
13:58 2023

Holandija je poslala četu od 100 vojnika u Bosnu i Hercegovinu(BiH) u okviru mirovne misije snaga Evropske unije(EU), saopštilo je u utorak, 3. oktobra, ministarstvo odbrane ove zemlje.

“Glavne marinske snage krenule su iz vazduhoplovne baze Eindhoven prema Bosni i Hercegovini. Ovo je oko 100 od 150 marinaca. Oni će biti dio misije EUFOR-a Althea. Još 50 marinaca je već otišlo ka toj državi”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Holandije na društvenoj mreži X .

Nisu precizirani detalji u vezi slanja vojnika u Bosnu i Hercegovinu.

Iz EUFOR-a su polovinom septembra naveli da stanovnici Bosne i Hercegovine mogu očekivati povećanje opsega kretanja trupa i kretanja opreme rezervnih snaga koja stiže u BiH.

Prema sporazumu  iz 2003. godine, EU i NATO mogu u bilo kom trenutku, u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u BiH u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje.

Te vojne snage,prema rezolucijama UN-a , imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se odbranile od napada ili prijetnje napadom.

EUFOR je, djelujući pod mandatom UN-a, zamijenio stabilizacione snage NATO saveza u Bosni i Hercegovini.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini više od 1.100 vojnika EUFOR-a, ali se aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može angažovati ukupno 3.500 vojnika.

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija je odlučila skoro udvostručiti broj mirovnih snaga EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu sa 600 na 1.100 vojnika slanjem rezervi, kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Althea, mirovna misija EUFOR-a u BiH, najduža je vojna operacija EU, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Zvanični mandat svih stranih vojnih misija u BiH je osiguravanje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, te “doprinos sigurnom okruženju”.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku