hamburger-icon

Kliker.info

Hoće li BiH izgubiti svog najvećeg prijatelja – Ameriku

Hoće li BiH izgubiti svog najvećeg prijatelja – Ameriku

04 Augusta
10:02 2008

Mora se priznati – zamka je savršeno dobro smišljena i u nju Bosna i Hercegovina polagano upada, a posebno Bošnjaci. I cilj je vješto smišljen – posvađati Bosnu i Hercegovinu s njenim najvećim prijeteljem – Sjedinjenim Američkim Državama.U glavnoj ulozi je ratni zločinac Radovan Karadžić. Od trenutka kada  je u Beogradu uhapšen, njegov brat Luka i cijela ekipa jataka najtraženijeg ratnog zločinca i bjegunca od pravde, počela je ubitačno lansirati priče da je Radovan Karadžić imao tajni dogovor sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom da se povuče sa svih funkcija i iz javnog života, a zauzvrat će biti amnestiran i neće biti optužen za ratne zločine. Sam Karadžić to je ispričao već prilikom prvog pojavljivanja pred sudijama Haškog suda.I tako je počeo da se realizuje opasni scenario koji BiH može skupo koštati.

Nema nikakve sumnje da u nastojanju da BiH izgubi SAD kao svog najvažnijeg prijatelja, postoje različiti interesi i unutar naše zemlje, ali i u nekim međunarodnim krugovima i drugim državama. Naime, najviše zahvaljujući SAD-u, zaustavljen je rat u BiH i spriječeno dalje umiranje i ubijanje naročito Bošnjaka, čime je osujećen  plan o  nestanku BiH kao države. Jasno je da su Bošnjaci, prije svih drugih naroda u BiH, osuđeni na nestanak bez države Bosne i Hercegovine. Nakon što je rat zaustavljen, Amerika se ponovo angažirala i izdašno pomagala i pomaže BiH, na svoj način blokirajući one koji ne priznaju BiH.I u svim ovim polijeratnim godinama, Amerika je prva koja brani interese BiH i sprečava njenu podjelu. Zašto ne kazati – neslaganja unutar Evrope idu na ruku onima koji su za raspad Bosne i Hercegovine. Zar to ne dokazuju i unutarevropska neslaganja kada je riječ o OHR, odnosno nastojanja da se on ukine. Jasno je da bi se ukidanjem OHR-a, u kojem zvanični Vašington ima itekako značajnu ulogu, u dobroj mjeri eliminisao uticaj SAD-a na BiH i njenu budućnost.I sada je došla priča Karadžića i njegovog štaba, kojeg nipošto ne treba potcijeniti, kako je on imao specijalne dogovore sa Vašingtonom koji je kao bio na njegovoj strani što bi, pojednostavljeno kazano, trebalo da znači da je Amerika bila na njegovoj i strani njegovih zlikovaca i ratnih zločinaca. Kao krunski dokaz uzimaju se Karadžićeve izmišljotine koje podupire i Aleksa Buha. Riječ je njegovom bliskom ratnom saradniku i šefu diplomatije Karadžićeve države Republike Srpske. I umjesto da i Buha odgovara za ratne zločine, on priča da je Holbruk dogovorio amnestiju Karadžića ako se povuče s funkcija. Naravno, ni Karadžić ni Buha ne iznose dokaze niti pokazuju famozni pismeni ugovor. Sada je iz Karadžićevog štaba gurnuta priča da papir postoji i da se nalazi u njegovom laptopu koji mu je oduzet prilikom hapšenja. 

Dva cilja 

S druge strane, i Muhamed Šaćirbegović, bivši šef bh. diplomatije, koristi sve ovo za svoj novi obračun sa američkim demokratama, naročito Bilom Klintonom, Ričardom Holbrukom, Medlin Olbrajt i Barakom Obamom, kandidatom za novog predsjednika SAD-a, ali i vraćanje na političku scenu BiH. On tvrdi da mu je u ljeto 1996.  Robert Frovik, tadašnji šef Misije OSCE-a u BiH, kazao da su Holbruk i Karadžić sklopili ugovor. U međuvremenu, bh. vlasti su optužile Šaćirbegovića za pronevjeru nekoliko miliona dolara, bio je jedno vrijeme u jednom zatvoru u SAD-u, a sada nosi elektronsku narukvicu kako bi američke vlasti mogle pratiti njegovo kretanje dok se cijeli slučaj ne završi. On je odbio sve pozive da dođe u Sarajevo i pred sudom dokaže da nije pronevjerio novac. Indikativno je da je Šaćirbegović tolike godine šutio o navodnom dogovoru Karadžića i Holbruka, a sada kao izvor informacije navodi Roberta Frovika koji nije među živima. Zanimljivo je da on sada tvrdi da su „američke demokrate povezane sa trgovinom sa Srebrenicom i Žepom“.Pojedini mediji iz BiH posljednjih dana bombarduju bh. javnost pričama iz Beograda koje idu dotle da je CIA štitila Karadžića i da je taj ratni zločinac žrtva američke prevare, a sve to Beograd saznaje iz svojih anonimnih izvora. Jasno je da su takve priče najmanje namijenjene javnosti Srbije – one su lansirane kako bi prešle u BiH  i u našoj zemlji pokrenule antiameričku histeriju.Time se hoće postići dva cilja – prvo, stvoriti u BiH antiameričko raspoloženje kako bi produžena ruka Beograda Milorad Dodik mogao nastaviti rad na otcjepljenju Republike Srpske i drugo, skrenuti pažnju sa najtežih ratnih zločina u BiH, a u režiji Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića i njihove svite koja još uvijek drži mnoge poluge vlasti u Srbiji, ali i u bh. entitetu Republika Srpska.

Ako građani BiH pristanu na ovu podvalu, onda se ovoj zemlji zaista dobro ne piše – u konačnici će to značiti odricanje od prijatelja i prešutno amnestiranje  Radovana Karadžića. Nažalost, bh. vlasti još uvijek o svemu ovome šute, svjesno ili nesvjesno potpuno je svejedno, pa se stiče utisak da više vjeruju ratnom zločincu.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku