hamburger-icon

Kliker.info

Hleba , hljeba, gospodaru : U Bosni i Hercegovini 44 posto nezaposlenih

Hleba , hljeba, gospodaru : U Bosni i Hercegovini 44 posto nezaposlenih

14 Februara
07:47 2013

Broj nezaposlenih u Bosni i Hercegovini prema[io je 550 000, što je 44 posto nezaposlenih. Zbog toga sve više ljudi pokušava pronaći posao u inostranstvu, no iz državne agencije pozivaju na oprez.Slavko Čamber redovno se prijavljuje na banjalučki Biro za zapošljavanje već 10 godina. Magistar je ekonomije, ali mu je primarna struka turizam.Radio je u državnoj službi a kasnije je tražio sličan posao. Javljao se na konkurse za direktora, člana upravnog odbora, čak i po nekoliko puta."Godinu dana trajao je konkurs i onda su ga poništili da nas uopšte nisu obavijestili. Kad je sljedeći konkurs bio, ja sam se opet javio. Poslao sam kompletnu dokumentaciju. Onda su mi dostavili dopis da nisam dostavio izjavu da nisam otpuštan iz državne službe posljednje tri godine, a ja sam tri godine bio na birou, mada sam tu izjavu dostavio", priča Čamber.Slavko kaže kako nije pokušavao pronaći posao u inostranstvu.

Ponuda za Austriju                       Međutim, mnogi su imali neugodna iskustva. U državnoj Agenciji za rad i zapošljavanje upozoravaju građane da budu  oprezni.Posljednji slučaj u vezi je s ponudom za posao u Austriji.Iz te zemlje stigla je diplomatska nota s upozorenjem. Prvi znak za uzbunu je, kažu, ako od radnika traže novac za posredovanje pri zapošljavanju.Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje, kaže: "Ukoliko se pojavi oglas i ukoliko je fizičko lice u pitanju i traži naknadu, to je vrlo jasan znak da se radi o prevari. Građani Bosne i Hercegovine, u potrazi za hljebom i boljim životom, nesvjesno idu u neke nezakonite radnje."Osim što traže novac, u takvim oglasima obično navode i veoma dobru zaradu za malo posla. Malo ili nimalo informacija o kompaniji.Zato je važno, kažu, prvo provjeriti ko je posrednik. Jedino oglasi preko entitetskih zavoda za zapošljavanje, licenciranih privatnih agencija i državne Agencije mogu biti sigurni.

Sporazum sa Slovenijom            Ipak, u Agenciji kažu kako bi uskoro trebalo biti i legalnih ponuda za rad u inostranstvu.Austrija je utvrdila nekih 25 deficitarnih zanimanja koja fale u Austriji. Mi ćemo vjerovatno u mjesecu martu već dogovoriti način implementacije tog programa. Tako da će građani Bosne i Hercegovine definitivno moći na legalan i zakonit način putem Agencije za rad i zapošljavanje ići na posao u Austriju", kaže Delić.Od 1. marta na snagu stupa sporazum o zapošljavanju bh. državljana sa Slovenijom. Njemačka traži medicinsko osoblje. Tu bi trebalo biti blizu 500 radnih mjesta.Uskoro će građani Bosne i Hercegovine dobiti priliku za rad i u Rusiji i Kataru, najavili su iz Agencije."Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina broj nezaposlenih raste. Na spisak nezaposlenih godišnje dospije blizu 13.000 građana". (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku