hamburger-icon

Kliker.info

Historijski susret u Havani : Poglavar Katoličke crkve i ruski patrijarh zajedno prvi put nakon Crkvenog raskola 1054. godine

Historijski susret u Havani : Poglavar Katoličke crkve i ruski patrijarh zajedno prvi put nakon Crkvenog raskola 1054. godine

12 Februara
23:33 2016

Havana444Ruski patrijarh Kiril i papa Franjo sastali su se večeras u kubanskoj prijestolnici Havani, što je prvi susret poglavara dvije crkve od raskola 1054. godine.

„Sastajemo se u pravo vrijeme“, rekao je patrijarh Kiril, prenose ruski mediji.Sastanak se održava u prostoriji na Međunarodnom aerodromu Jose Marti u kojoj su izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Očekuje se da će sastanak, koji će biti iza zatvorenih vrata, trajati najmanje dva sata.Papa Franjo na putu u šestodnevni posjet Meksiku zaustavio se na Kubi kako bi se sastao s ruskim patrijarhom koji je ranije stigao u Havanu.

“Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s papom jer je potreban zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku”, rekao je prošli tjedan drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.

Sastanak ima dva velika cilja: mir u svijetu i ekumenizam. Franjo i Kiril će nakon sastanka potpisati povijesnu zajedničku izjavu, navodno na šest stranica, prenosi Hina.

“Ovaj sastanak će biti prvi u povijesti i važan korak naprijed u odnosu svih crkava”, navedeno je u ranijem zajedničkom priopćenju Svete stolice i Moskovske patrijaršije.

Razilaženja nisu otklonjena

Razilaženja dvije crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana, rekao je Ilarion.

“Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i središnjoj Africi i u nekim drugim regijama, gdje ekstremisti provode genocid nad kršćanima, zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bližu suradnju između kršćanskih crkava”, kazao je Ilarion.

Dvojica crkvenih poglavara ne sastaju se u Europi jer se Kiril tome protivio.

“Uglavnom zato jer je Europa povezana s tragičnim povijesnim podjelama i sukobima među kršćanima”, ranije je razlog tomu naveo Ilarion.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku