hamburger-icon

Kliker.info

Heroj Žepe u Sarajevu : U haremu Ali-Pašine džamije sahranjen Avdo Palić

Heroj Žepe u Sarajevu : U haremu Ali-Pašine džamije sahranjen Avdo Palić

26 Augusta
19:21 2009
  Posmrtni ostaci Avde Palića, ratnog komandanta odbrane Žepe, ukupani su danas u haremu Ali-pašine džamije  u Sarajevu.Ukop Avde Palića bio je vjerski uz vojne počasti. Klanjanje dženaze predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.  Na dženazi je govorio dr. Bećir Heljić koji je kazao da je Žepa cijeli rat kao i danas ponosna što je rodila i imala takvog čovjeka. Moralni lik heroja Avde Palića najbolje se vidi iz njegove humane i posljednje životne odluke o spašavanju naroda Žepe: "Dužan sam otići na pregovore ratnim zločincima po cijenu da izgubim sopstveni život ako ću pri tome spasiti i jedno dijete".

Otišao je na tu misiju i uhapšen je pred očima snaga međunarodne zajednice, kazao je Heljić.Danas tražimo da ta međunarodna zajednica privede pred zakon odgovornosti Avdine ubice. Od države BiH tražimo s punom moralnom i ljudskom čašću da komandantu, brigadiru Avdi Paliću dodijeli najveće vojničko odlikovanje jer je on to sigurno davno zaslužio, kazao je Heljić.
 
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić dozvolio je jučer izuzetak od pravila prema kojem je harem Ali-pašine džamije u Sarajevu bio zatvoren za daljnje ukope odobrivši da u njemu budu ukopani i posmrtni ostaci Avde Palića. Ispunjena je želja porodice da Avdo Palić bude ukupan u haremu Ali-pašine džamije jer su u tom mezarju sahranjeni posmrtni ostaci Avdinih bliskih saboraca Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića, s kojima je Avdo i ekshumiran iz iste masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice.Efendija Cerić je jučer u Sarajevu primio Esmu Palić, suprugu rahmetli Avde Palića koji je jula 1995. godine dopao u ruke srpskim snagama od kada je njegova sudbina bila nepoznata sve donedavno kada su posmrtni ostaci koji su prije više godina nađeni u masovnoj grobnici kod Rogatice identificirani kao njegovi nakon dugotrajne Esmine potrage i upornosti. Esma je nakon toga izrazila želju da identifikovani posmrtni ostaci budu ukopani u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.Rahmetli Avdo Palić bio je komandant 285. istočnobosanske lahke brigade (Žepačke brigade),  a kojeg su 27. jula 1995. srpski agresori kidnapovali u bazi UN-a, u kojoj se nalazio kao pregovarač, te poslije toga mučki ubijen i skrivan.Dženazi su prisustvovali predstavnici bh. vlasti, rodbina, prijatelji i saborci. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku