hamburger-icon

Kliker.info

Heroj ili kriminalac : Naser Orić nakon otvorenog pisma ponovno pritvoren

Heroj ili kriminalac : Naser Orić nakon otvorenog pisma ponovno pritvoren

06 Decembra
18:28 2008

Da podsjetimo, s pitanjem "dokle će trajati moj progon" jučer se na adrese članova Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, ministra za boračka pitanja FBiH, predsjednika SDA, SBiH, SDP-a, BPS-a i BOSS-a, Miroslava Lajčaka i Rafija Gregorijana (Raffi Gregorian) te bh. medija pismom obratio ratni komandant Srebrenice Naser Orić.Orić u uvodu pisma ističe da se njegov život, nakon što je u julu ove godine odlukom Žalbenog vijeća u Haškom tribunalu oslobođen optužbi za ratni zločin, pretvorio u neviđenu moru te da je sam postao meta ljudskog i pravnog progona kako domaćih, tako i međunarodnih institucija.

Plasiranje laži    – Moj progon traje još od dolaska iz Srebrenice 1995. godine, od kada su bezbjednjaci koji su se nalazili na najvišim pozicijama u vlasti donijeli pisani zaključak da se o meni počnu širiti najgnusnije neistine, svrstavajući me među ljute kriminalce, silovatelje, ratne zločince, pripisujući mi imovinu koja nije moja niti je to ikada bila. Zahvaljujući velikim dijelom i njima, ja sam u haškom pritvoru proveo tri i po godine. Taj pritvor sam izdržao jer sam vjerovao da ću dokazati svoju nevinost i time sprati ljagu sa svog i imena Srebrenice – navodi u pismu Orić.Kao smišljeni linč koji je započeo nakon što je oslobođen u Hagu, Orić, najprije, navodi ponašanje prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, citirajući njegovu izjavu datu medijima da "s Naserom Orićem još nije završeno. On snosi određenu količinu odgovornosti za ono što se desilo."- Izjave ovog međunarodnog predstavnika koji po svaku cijenu traži moje hapšenje, upućuju me da postoji namjera da me mimo pravnih obrazaca kakvi postoje u demokratskim sistemima vladanja ponovo neko strpa u zatvor. Vidio sam da su za takvo nešto sada zaduženi domaći progonitelji i institucije – zaključuje Orić.On u pismu navodi da je njegovo hapšenje 3. oktobra ove godine u Sarajevu ranije već najavljeno na predizbornom skupu u Srebrenici te da su za sam čin hapšenja bile pripremljene televizijske kamere, nakon čega je plasirana lažna informacija da je kod njega pronađeno nekoliko stotina hiljada maraka, čime je, kako kaže, stvorena slika u javnosti o njemu kao kriminalcu koji ne zaslužuje slobodu.- Na dan 26. 11. 2008. godine, kada se održavala sudska sjednica povodom prijedloga Tužilaštva za produženje pritvora, u najtiražnijem dnevnom listu "Dnevni avaz" osvanula je izjava gospodina Gregorijana kojom me svrstao u izvršioce organizovanog kriminala u BiH. Nisam ogorčen na novinare, ali sam ogorčen na ambijent koji se tendencioznim lažima o meni stvara u javnosti kako bih bio doživotno žigosan, odnosno poslan u zatvor ili ubijen – navodi Orić.
Neugodni svjedok     
Pitajući se da li je on neugodan svjedok historije za domaće institucije, ili je adekvatan primjer čijim bi hapšenjem međunarodni činovnici dokazivali rezultate svog rada u BiH, Orić izražava zgranutost nad najnovijim optužbama koje ga dovode u vezu s islamskim teroristima. Smatra da se njegovim povezivanjem s teroristima želi poručiti svijetu da su Srebreničani 1995. godine pobijeni upravo zato što je njihov komandant bio "islamski terorista".- Mudžahedini su jedina karika koja je nedostajala u konstrukciji moje medijski kriminalizirane biografije. Time se do sada u opravdanju genocida u Srebrenici služila samo srpska propaganda. Mislim da mi činjenica da je tu propagandu prihvatila međunarodna zajednica, ali i mediji u Federaciji BiH, daje potpuno pravo da vas ponovo pitam zašto vam treba moja glava – poručio je Orić.

Gregorijanov imunitet      – Svjestan sam da gospodin Gregorijan uživa imunitet za svoja (ne)djela u BiH, ali snosi odgovornost prema instituciji koja ga je poslala u BiH i nije zaštićen imunitetom od zakona države čiji je građanin i čije pravne standarde, kao njen građanin, mora poštovati – poručuje Orić.
 
Pritisak obavezne osude     Obraćajući se najvišim predstavnicima vlasti u BiH, Orić traži da mu se dozvoli da se u postupku koji se protiv njega vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu brani dokazima, a ne da se  sudski postupak odvija pod pritiskom obavezne osude, te traži od Rafija Gregorijana da, ako posjeduje dokaze o njegovim kriminalnim aktivnostima, da ih dostavi tužiocu kako bi se u zakonitom sudskom postupku raspravilo o njima.     (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku