hamburger-icon

Kliker.info

Helmut Schmidt: Evropljani, Amerikanci i Rusi se ponašaju kao mjesečari, liči na 1914.

Helmut Schmidt: Evropljani, Amerikanci i Rusi se ponašaju kao mjesečari, liči na 1914.

17 Maja
07:22 2014

HelmutSchmidt5Bivši njemački kancelar Helmut Šmit (Helmut Schmid) upozorio je aktere najnovijih događaja oko ukrajinske krize, SAD, Rusiju i EU, na opasnost trećeg svjetskog rata.”Evropa, Amerikanci, ali, takođe i Rusi ponašaju se tako, kao što je autor Kristofer Klark u svojoj knjizi, vrijednoj čitanja, o početku Prvog svjetskog rata i opisao, kao mjesečari”, rekao je Šmit danas u intervjuu “Bild”-u.On je kritikovao Evropsku komisiju da se previše miješa u svjetsku politiku “premda se najveći broj komesara u to jedva da i razumije”.

Šmit naglašava da se sadašnja situacija u Ukrajini sve više može porediti sa situacijom u Evropi, u ljeto 1914. godine i upozorio da opasnost zaoštrenja situaicje, kao u avgustu 1914. godine, raste iz dana u dan.Takođe, kritikovao je EU zbog njenog sporazuma o asocijaciji sa Ukrajinom, ali i službenike i činovnike u Briselu da se malo razumiju u politiku. Bivši kancelar je rekao da je sada nužno da sve strane u ukrajinskom sukobu sjednu za pregovarački sto i da se to odnosi i na Ruse i Ukrajince, ali i Bjeloruse.

“Ono što nam je potrebno jeste susret, po uzoru na Konferenciju o sigurnosti i saradnji iz 1975. u Helsinkiju”, rekao je Šmit i podržao šefa njemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera u njegovim aktivnostima za jednu mirovnu konferenciju o Ukrajini.”Za sada na žalost nema nikog sa konstruktivnim rješenjima za Ukrajinu”, rekao je Šmit i dodao da je evropskom parlamentu potrebna znatno veća moć u odnosu prema birokratama u Briselu.Bivši njemački kancelar se, bez obzira na godine, i dalje pojavljuje u njemačkoj javnosti i daje svoje mišljenje u aktuelnim temama, a njegova riječ se poštuje i kada kritikuje i kada hvali.On je, prije svega, kritički raspoložen prema kancelarki Angeli Merkel i ministru finansija Volfgangu Šojbleu. (Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku