hamburger-icon

Kliker.info

Heliodrom: Buhovac i Marijanović 162 dana mučili Mustafu Hadrovića

Heliodrom: Buhovac i Marijanović 162 dana mučili Mustafu Hadrovića

15 Novembra
04:49 2006

Svjedočenjem logoraša Mustafe Hadrovića zvanog Pupak iz Mostara  jučer je na Kantonalnom sudu u Mostaru nastavljeno suđenje Miroslavu Marijanoviću zvanom Miro i Anti Buhovcu zvanom Lisa, stražarima logora «Heliodrom», koji su optuženi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u ovom logoru. Hadrović se smatra jednim od krunskih svjedoka u slučaju logor Heliodrom».  Hadrović rekao je kako je u samici logora «Heliodrom» proveo 162. Tokom iskaza je prepoznao Marijanovića i Buhovca, dodavši kako ih dobro zna jer su ga danima maltretirali i mučili. 
– Bio sam zatvoren samo što sam Bošnjak. U životu nisam doživio takvu sramotu i poniženja kao od ovih dvojice ovdje –  kazao je Hadrović.  
  Kada je prvi put  zatočen u logoru «Heliodrom» tokom sedam  dana je bio konstantno premlaćivan kako od optuženih Buhovca i Marinakovića, tako i od ostalih stražara koje su oni nagovarali da ga tuku. Tukli su ga nogama, rukama, šakama, predmetima.  Kada je pušten na slobodu prebačen je na neuropsihijatriju, jer su mu zbog proživljenih tortura «živci bili na nuli».  Opisao je kako ga je prilikom drugog zatočenja u logoru «Heliodrom» u julu 1993. godine izvjesni Miro Kolobara vezao za krevet, nakon čega je bio teško pretučen.    – Toliko su me tukli da sam pao u nesvijest. Probudio sam se ujutro sav crn od degeneka. Ne postoje riječi da se opiše njihova mržnja samo zato što sam bio Bošnjak – svjedočio je Hadrović. Na upit tužiteljice Sabine Beganović potvrdio je da ga je tom prilikom Ane Buhovac udario u glavu zbog čega i danas ima problema s uhom . Marijanović ga je, posvjedočio je Hadrović, udario čizmom u grudi pa je pljuvao krv, što je ovaj optuženi popratio riječima «jedan balija manje».  – Za Božić 1993. godine   Ante Buhovac je ispred mene stavio svinjsku glavu i natjerao da jedem. Morali smo i pjevati pjesme Evo Jure i Bobana i Alija balija. Satima su nas tjerali da to pjevamo – istako je  Hadrović.  Hadrović je jučer odlučno negirao imputiranje odbrane optuženih da je tražio novac da promijeni iskaz.  

 

 

Faruk  Vele (Dnevni avaz)

 

 

 

 

Podijeli

3 0 komentara

 1. MOSTARAC
  MOSTARAC 26 Juna, 23:39

  Seljacka govna iz Jasenice sad su manji od makovog zrna isto ko sto su bili i prije rata .Ne smiju doci blizu Bulevara od straha nema vise kurcenja kao u ratu sad smo svi jednaki.Kako bi ih volio propustit kroz svoje ruke proklinjali bi dan kad su se rodili.

  Odgovori
 2. Mostarka
  Mostarka 03 Decembra, 01:42

  Ko ceka taj i doceka…

  Odgovori
 3. Mostarac
  Mostarac 26 Februara, 20:46

  Seljaci iz Jasenice (Prknovcica) ne smiju ni blizu bulevara proci da ih neko ne prepozna.Spavate li mirno seljacine iz Jasenice?Buhovci Marijanovici i ostali gadovi sa heliodroma.Vratit cemo cvam kad tad za sve ono sto ste radili nevinim gradjanima Mostara!!!

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku