hamburger-icon

Kliker.info

Hećo odgovara direktoru Brajkoviću: Da je mogao Brajković bi ozakonio pljačku!

Hećo odgovara direktoru Brajkoviću: Da je mogao Brajković bi ozakonio pljačku!

06 Januara
12:09 2007

– "Aluminij" je 100 posto državno vlasništvo! Brajković ne može određivati koliko država ima vlasništva, a koliko neko drugi. On zna da je registracija dioničkog kapitala 1997. godine, prema kojoj je država vlasnik 24 posto u toj kompaniji, izvršena potpuno nelegalno. Nema institucije koja to može verificirati. Po Zakonu se zna kako se verificira dionički kapital. Da je Brajković tu pljačku mogao ozakoniti, on bi to i učinio. Ne bi pristao na dogovor koji mu je ponudila Vlada FBiH. No, ne može jer je sve učinjeno nelegalno – rekao je Hećo u razgovoru za "Dnevni avaz".Hećo u ovakvim stavovima prepoznaje nastojanja određenih struktura da i dalje "Aluminij" smatraju ratnim plijenom. Tvrdi da su ta vremena prošla i poručuje da "to nije Brajkovićeva prčija da se može ponašati s njom kako hoće". Federalni ministar smatra bespredmetnim tvrdnje da se nakon svega privatizacija uopće ne treba izvršiti.- Privatizacija "Aluminija" se treba izvršiti, ali na zakonit način. Omjer vlasništva 44 naprema 44 posto je prihvaćen od Parlamenta. Ali, metoda privatizacije je nezakonita. Dakle, treba se privatizirati kroz javni tender i nikako drugačije – kaže Hećo. Tvrdnje Brajkovića da bi metodom javnog tendera u "Aluminij" bili dovedeni torbari koji obećavaju brdo novca, a iza kojih niko ne stoji, federalni ministar naziva pričama za malu djecu.- Onaj ko dođe da kupi "Aluminij" treba imati reference. I ovaj ministar i ovo ministarstvo neće dozvoliti da bilo koji torbar dođe u tu kompaniju. U javnom tenderu treba postaviti određene uvjete. Ako "Aluminij" proizvodi 100 hiljada tona godišnje, mi ćemo tražiti kupca među onima koji će proizvoditi 500 hiljada tona. Treba neko ko će napraviti još veći gigant – kaže Hećo. Dodao je kako je početna bilanca "Aluminija" od 150 miliona KM smiješna, jer je Brajković uzeo toliki iznos kredita za potrebe kombinata. Stvarnu vrijednost kompanije, kaže, treba utvrditi nezavisni revizor. Hećo smatra da nadležni organi države trebaju provesti istragu o "Aluminiju".-Vrijeme je da u "Aluminij", koji je državno vlasništvo, uđu državni organi i da provjere šta se tamo radi. Državne institucije trebaju reći šta se radilo u "Aluminiju" i koliko vrijedi. Brajković se otrgnuo iz sistema i pokušava praviti paralelizam. Institucije treba da rade svoj posao. Ako ne želi raditi u skladu sa zakonom, mora da snosi sankcije – zaključuje Hećo.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Prijetnje iz HVIDRA-e

 

 

Hećo kaže da je dobio povjerljive informacije kako strukture HVIDRA-e unutar Nezavisnog sindikata "Aluminija" pripremaju "radikalne mjere" protiv njegovih posljednjih poteza u vezi s privatizacijom te kompanije.
– Nemam informacija o čemu se tačno radi. To trebaju reći oni koji stoje iza najava tih "radikalnih mjera". Ta saznanja ću u ponedjeljak i službeno prijaviti policiji. Veoma je indikativno da u "Aluminiju" i na ovakav način razmišljaju o institucijama vlasti i njihovim predstavnicima, što ja jesam – kaže Hećo.

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku