hamburger-icon

Kliker.info

HDZ 1990 pojašnjava : Nismo se mogli složiti da Zakon bude usvojen po hitnom postupku, bez demokratske rasprave !

HDZ 1990 pojašnjava : Nismo se mogli složiti da Zakon bude usvojen po hitnom postupku, bez demokratske rasprave !

01 Augusta
16:12 2015

MartinR34HDZ 1990 podržao je novi Zakon o radu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali svojh glas nije dao tokom glasanja o zakonu u Predstavničkom domu, piše bh. novinska agencija Patria.

Objašnjavajući zbog čega su imali tako različite stavove prema istom Zakonu, iz HDZ 1990 objašnjavaju kako su u nastojanju omogućavanja daljnje parlamentarne procedure i nove prilike za pregovore sa sindikatima, Zakon o radu podržali kroz Dom naroda Federalnog parlamenta, ali se nakon toga nisu mogli složiti da Zakon bude usvojen po hitnom postupku, odnosno bez demokratske rasprave o Zakonu.

– Tim smo iskazali odgovornost prema potpisu na reformsku agendu, na koju se HDZ 1990, zajedno sa 11 drugih stranaka, obvezao i europskom putu Bosne i Hercegovine, koji za HDZ 1990 nema alternativu – navode iz ove stranke, prenosi novinska agencija Patria.

Budući da se predloženi zakon našao u hitnoj proceduri, pojašnjavaju iz HDZ 1990 dalje, ne ostavljajući vrijeme za novim socijalinim dijalogom i postizanjem šireg koncenzusa među političkim subjektima, potpisnicima reformske agende i sindikata, na čemu je HDZ 1990 inzistirao, kao i proceduralnim pogreškama u vidu vremenskog deficita neproporcionalnom broju predloženih amandmana, ova stranka nije sudjelovala u glasanju u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta o Zakonu o radu.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u petak novi Zakon o radu potrebnom većinom od 50 glasova. Protiv je bilo 30 poslanika.Za zakon su glasali poslanici SDA, A-SDA, SBiH, koalicije predvođene HDZ-om BiH, BPS-a i Naše stranke, a protiv su bili poslanici SBB-a SDP-a, DF-a i HDZ-a 1990.Primjena Zakona počet će nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku