hamburger-icon

Kliker.info

Havijer Solana, visoki predstavnik EU : Lajčak ima moju punu podršku

Havijer Solana, visoki predstavnik EU : Lajčak ima moju punu podršku

02 Jula
10:36 2007

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, te generalni sekretar Vijeća ministara EU Havijer Solana (Javier) u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" još jednom je ponovio zabrinutost međunarodne zajednice, posebno EU kao njenog sastavnog dijela, situacijom u našoj zemlji. U razgovoru za "Dnevni avaz" on odgovara na više pitanja, te se osvrće na stanje ne samo u BiH, već i u regionu zapadnog Balkana.

Ako je suditi po sadržaju kominikea Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (SB PIC), međunarodna zajednica u BiH napravila je bitnu promjenu u svojoj politici prema i u BiH. Hoćete li Vi, te EU u cjelini, podržati tu promjenu?     – Najprije, ne bih rekao da ima ikakve promjene u politici međunarodne zajednice u BiH. Naprotiv! Ujedinjeni smo u tome da se Dejtonski sporazum ne smije podrivati, te da reforme trebaju biti ubrzane! To su najveći prioriteti BiH. Status Srebrenice može biti mijenjan samo u skladu s Ustavom i relevantnim zakonskim aktima. I dalje smo zabrinuti zbog aktuelne političke situacije u BiH. Očekujemo značajan napredak posebno u reformama koje su preduvjet za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), jer znamo da građani vaše zemlje u ogromnom procentu žele vidjeti BiH u EU, te to smatraju najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetom. Umjesto da se radi na tome, svjedoci smo blokada i potpunog zastoja reformskog procesa u zemlji.    

Miroslav Lajčak, koji stupa na dužnost visokog predstavnika, (bio je) Vaš blizak saradnik. Kako vidite njegov izbor? Je li on prilika za ponovni dobar start BiH?      – Toplo sam pozdravio izbor Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU (EUSR) za BiH, te za visokog predstavnika. Riječ je o čovjeku koji je iskusan i dobar diplomata, koji dobro poznaje kako evropska, tako i balkanska pitanja. U Crnoj Gori napravio je odličan posao. Osigurao je da sve bude razriješeno dijalogom. Tamo je on, dakle, uradio odličan posao. Uvjeren sam čvrsto da će i u BiH napraviti veoma dobar posao. On ima moju punu podršku.     

Već ste spomenuli očekivanja u reformama. Promjene Ustava BiH i dogovor o reformi policije dva su najvažnija pitanja. Kakvu će EU i međunarodna zajednica u cjelini imati ulogu u tom procesu?         – Za BiH je prioritet broj jedan zaključenje pregovora o SAA. Da bi on bio parafiran, nužan je sasvim konkretan i bespovratan napredak u reformi policije. Ne sumnjam da će Lajčak ponuditi svu svoju pomoć političkim liderima BiH. No, na kraju dana, na njima – vašim političkim liderima – obaveza je postizanja političkog kompromisa. Sjetit ćete se da su u martu oni bili veoma blizu ostvarenja tog cilja. Problem koji se tada ispriječio bio je u vezi s imenima lokalnih policijskih oblasti. Razumijem važnost simbola i osjetljivost tog pitanja. Ipak, uvjeren sam da će politički lideri odgovoriti izazovu koji je pred njima, te da će ubrzo biti postignut dogovor o reformi policije.Ambasador Lajčak, u svojstvu EUSR, pomoći će i u ponovnom pokretanju procesa promjena Ustava BiH. To će političko pitanje u narednim godinama biti veoma bitno u BiH. Promjene Ustava BiH od vitalnog su značaja kako bi bilo odgovoreno zahtjevima EU koji su postavljeni i koji će biti pred BiH, ali i ustanoviti funkcionalnu i učinkovitu državu koja može bolje služiti svojim građanima.

Pitanje rješenja statusa Kosova ponovo je odgođeno. Hoće li to doprinijeti samo dodatnoj nestabilnosti na Balkanu?
– Nije stvar u tome! Više vremena ne znači i više nestabilnosti! Više vremena znači veće mogućnosti da bude pronađeno najbolje rješenje, prihvaćeno i priznato od svih.

Poruka aktuelnim bh. liderima   – Bilo bi neoprostivo ako bi aktuelni politički lideri BiH svojim građanima uskratili priliku da uživaju u plodovima napretka na evropskom putu. Nažalost, zbog nedostatka napretka u reformama, BiH se suočava s mogućnošću daljnjeg zaostajanja za susjedima. Ipak, ostajem optimista da se to neće desiti. Od kako je Dejton potpisan do danas, BiH je zabilježila ogroman napredak. Spomenut ću, naprimjer, reformu odbrane, uvođenje modernog poreskog sistema… To su samo neki od niza uspjeha u vašoj zemlji i oni nisu napravljeni slučajno. Stoga, čestitam svim političkim liderima koji su tada sakupili hrabrost, umješnost i snagu da prevladaju prepreke u tom procesu koje su se tada činile ponekad nesavladivim. Nadam se da će današnji politički lideri uraditi isto – poručio je Solana

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku